Linkovi

Procvat putovanja prate visoke cijene, nema znakova usporavanja


Aerodrom u Londonu, juli 2023.
Aerodrom u Londonu, juli 2023.

Procvat putovanja nakon pandemije i visoke cijene karata koje to prate ne pokazuju znakove usporavanja do sljedeće godine, uprkos ekonomskoj neizvjesnosti i sve manjoj štednji domaćinstava.

Dok se postavljaju pitanja o tome koliko će još potrošači nastaviti da uživaju, avio-kompanije, hoteli i analitičari kažu da su putovanja ostala glavni prioritet umjesto kupovine koja je "lijepa za imati" kao u prošlim godinama.

Međunarodna putovanja dostigla su oko 90% nivoa prije pandemije ove godine, prema Međunarodnoj asocijaciji za avio transport. Oporavak su predvodili posjetioci južne Evrope iz hladnije klime uprkos visokim temperaturama, a uključio je i dijelove američkih turista koji su letjeli u inostranstvo.

TUI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za odmor, prošle srijede je izvijestila o svom prvom neto profitu nakon pandemije, zahvaljujući snažnim rezervacijama i potražnji za putovanjima u tri mjeseca do kraja juna.

"U jeku pandemije, određeni broj ljudi je resetirao svoje prioritete i fokusirao se na trošenje na putovanja", rekao je Dan McKone, stariji partner u konsultantskoj kući L.E.K. Consulting.

Ta želja bi mogla čak i ojačati iduće godine, prema turističkoj tehnološkoj firmi Amadeus, čije je nedavno istraživanje pokazalo da je 47% ispitanika reklo da su međunarodna putovanja visokoprioritetna diskreciona kategorija potrošnje za 2023. i 2024. godinu, u poređenju sa 42% koji su takvu ocjenu dali prethodne godine. Amadeus je uzorkovao putnike iz Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država, Njemačke i Singapura.

Ti trendovi su podigli tromjesečnu zaradu turističkih kompanija, pri čemu su operateri krstarenja poput Royal Caribbean-a objavili rekordne rezultate posljednjih sedmica. Turistički operateri Booking Holdings i Airbnb rekli su da su prihodi porasli za 27%, odnosno 18%, a avioprevoznik Delta i hotelski gigant Marriott International predviđaju snažnu buduću potražnju.

Njemački prevoznik Lufthansa saopštio je da rezervacije za ostatak godine trenutno premašuju 90% nivoa prije pandemije i da se ljetna sezona produžava do oktobra. United Airlines ove jeseni proširuje pokrivenost Pacifika novim letovima za Manilu, Hong Kong, Tajpej i Tokio.

Sve u svemu, procjenjuje se da će globalna potražnja za putovanjima porasti za 22% u odnosu na prethodnu godinu u 2023. i za 6% u 2024. godini, objavila je u utorak služba za investitore Moody's. Cijene karata, koje su u nekim slučajevima od pandemije porasle za dvocifreni postotak, vjerovatno neće pasti.

"Svi određuju cijene u odnosu na potražnju, a ovo je osnovna ekonomska jednačina," rekao je za Reuters Jozsef Varadi, izvršni direktor budžetskog prevoznika Wizz Air. "Mi smo u okruženju visokih troškova. Dakle, to stvara pritisak na cijene."

Ne očekuje se da će putnici u Evropu i Aziju doživjeti značajno smanjenje cijena ove jeseni, rekla je Hayley Berg, vodeći ekonomist u online turističkoj agenciji Hopper.

Ona očekuje da će cijene avionskih karata na dugim međunarodnim linijama ostati visoke sve dok ponuda ne nadmaši nivoe prije pandemije, dok se potražnja ne normalizuje, a cijene mlaznog goriva dalje ne padnu.

Slaba tačka su domaća putovanja u SAD, jer je kraj ograničenja testiranja na COVID-19 pokrenuo nastalu potražnju Amerikanaca za odmorom u inostranstvu.

"Rekli su ranije ove godine: 'Vidi, idem na to međunarodno putovanje koje smo namjeravali obaviti', i to je stvorilo mnogo mjesta sa Amerikancima u Evropi", rekao je izvršni direktor Booking Holdingsa Glenn Fogel za Reuters.

Međunarodna dolazna putovanja u Sjedinjene Države u maju su porasla za 26% u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje oko 20% niža od broja posjetilaca prije pandemije prijavljenog u maju 2019, prema Nacionalnoj kancelariji za putovanja i turizam SAD-a.

Rukovodioci kažu da bi hotelske sobe u SAD-u mogle postati skuplje zbog nedostatka ponude, ali ublažavanje potražnje može ublažiti taj efekat.

"Očekuje se da će rast ostati veći na međunarodnom nivou nego u SAD-u i Kanadi, gdje vidimo povratak normalnijim sezonskim obrascima", rekla je financijska direktorica Marriotta Kathleen Oberg.

Gledajući unaprijed, neke avio-grupe, poput vlasnika British Airwaysa IAG, rekle su da nije jasno da li se potražnja može održati.

XS
SM
MD
LG