Linkovi

Danas razgovori Kerry - Lavrov u Ženevi


Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov danas se sastaju u Genevi kako bi radili na ruskom planu da se okonča prijetnja sirijskim kemijskim oružjem. Ni Kerry ni Lavrov nisu u javnost iznijeli nikakve detalje plana, ali se zna da plan uključuje to da vlada Bashara al Assada preda svo kemijsko oružje Ujedinjenim Narodima radi uništenja istog. U isto vrijeme bi Sjedinjene Države ostavile po strani plan za vojni udar na Syriju.

"U ovoj fazi, naš je cilj testirati ozbiljnost ovog prijedloga, zatim razgovarati o detaljima i tome kako će se plan provesti, i koji su mehanizmi za identifikaciju, verifikaciju, obezbjedjenje i na kraju uništenje kemijskog oružja.ovo naravno zahtijeva volju obje strane .", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jane Psaki.

Tvrdi se da su sirijske zalihe kemijskog oružja ogromne. Oružje je, kako se vjeruje, razmješteno po raznim objektima diljem Syrije, te mora biti identificirano i osigurano od strane inspektora UN-a.

"nemam neki odredjeni rok. Mogu reći da će, očigledno, trebati odredjeno vrijeme , a tehnička strana cijelog plana je komplicirana - osiguranje kemijskog oružja, verificiranje lokacija, i potom sve to staviti pod medjunarodnu kontrolu.

Sjedinjene države kažu da je hiljadu i četiri stotine ljudi ubijeno kada je Syrija pustila otrovni gas na civile , u predgradju Damaska prošli mjesec.

Američki predsjednik Barack Obama je zaprijetio vojnim udarom na Syriju , a američki zvaničnici kažu da je upravo to navelo Syriju da pristane odustati od kemijskog arsenala.

U medjuvremenu je komentar za New York Times napisao ruski predsjednik Vladimir Putin , upozorivši na to da bi američki vojni udari, kako je rekao, povećali nasilje i doveli do novog vala terorizma. Putin je takodjer rekao da bi američka vojna akcija negativno utjecala na nastojanja da se riješi problem iranskog nuklearnog programa, kao i pitanje izraelsko -palestinskog mirovnog procesa.

Ruski predsjednik je takodjer rekao da postoji , kako je napisao, svaki mogući razlog da se vjeruje kako su pobunjenici u Syriji ti koji su upotrijebili kemijsko oružje, u nastojanju da izazovu stranu vojnu reakciju.
XS
SM
MD
LG