Linkovi

"SAD spremne i naoružane ako Assad opet upotrijebi hemijsko oružje"


Nikki Haley, američka ambasadorica u UN, 14. april 2018.
Nikki Haley, američka ambasadorica u UN, 14. april 2018.

Američka ambasadorica u UN Nikki Haley upozorila je da su "SAD spremne i naoružane" da napadnu Siriju ako predsjednik Bashar al-Assad ponovo upotrijebi hemijsko oružje.

Haley je to rekla na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u subotu, dan pošto su SAD, Britanija i Francuska izvele zajedničke udare u Siriji. Sjednica Savjeta bezbjednosti zakazana je na zahtjev Rusije.

"Uvjereni smo da smo onesposobili program hemijskog oružja sirijskog režima. Spremni smo da održimo ovakav pritisak ako nas sirijski režim bude iskušavao", rekla je ona. "Ako režim u Siriji ponovo upotrijebi otrovan gas, SAD su spremne i naoružane."

Odbijen prijedlog Rusije

Savjet bezbjednosti UN odbacio je prijedlog Rusije da se osudi napad SAD, Britanije i Francuske u Siriji, pošto su za taj ruski prijedlog glasale samo Kina i Bolivija.

Sjednica Savjeta bezbjednosti, na zahtjev Rusije, je održana peti put otkad se dogodio napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi.

SAD, Francuska i Britanija ispalile su 105 raketa kojima su gađale postrojenja za izradu hemijskog oružja.

Vassily Nebenzia​, ruski ambasador u UN, 14. april 2018.
Vassily Nebenzia​, ruski ambasador u UN, 14. april 2018.

"Zašto niste čekali na rezultate istrage na koju ste pozivali?", upitao je ruski ambasador Vassily Nebenzia​ poslije glasanja. Optužio je SAD, Britaniju i Francusku za "flagrantno zanemarivanje međunarodnog prava".

"Nadam se da će se glave ohladiiti i da je to to", rekao je on.

Istražitelji Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja su stigli u Siriju i trebalo bi da istraže navode o hemijskom napadu 7. aprila. Rusija i Sirija tvrde da nema dokaza o takvom napadu.

Tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN, SAD, Francuska i Britanija su branile vojnu intervenciju kao legalnu.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres apelovao je na sve strane da se "uzdrže u ovim opasnim okolnostima i da izbjegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije i dodatno pogoršaju patnju sirijskog naroda".

Osam zemalja glasalo je protiv ruskog nacrta rezolucije, dok su Peru, Kazahstan, Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bile uzdržane.

Savjet bezbjednosti nije uspio ranije da usvoji nacrt rezolucije o hemijskom oružju u Siriji, jer je Rusija stavila veto na američki prijedlog.

Francuska, SAD i Britanija planiraju da podnesu nacrt rezolucije o uništavanju sirijskog hemijskog naoružanja i prekidu vatre u Siriji, kako bi se pronašlo političko rješenje, rekao je francuski ambasador u UN Fransois Delattre

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG