Linkovi

SAD: Čiji životi više vrijede?!


"Crnci su u poređenju sa bijelcima 5 do 19 puta više u opasnosti da budu ubijeni u incidentima sa pripadnicima službi za provođenje zakona."

Ozbiljna, po američko društveno tkivo i opasna rasprava o tome da li su životi crnaca manje vrijedni od života bijelaca aktuelizirana je ovih dana tragičnim gubitkom života u Louisiani, Montani, Dallasu....Experti u oblasti javnog zdravstva ukazuju na ograničenost statističkih podataka i činjenica kojima bi se mogla dokazivati ili osporavati dilema te vrste. Po njihovim ocjenama i preporukama, da bi se zaustavila nepotrebna ubistva, oružano nasilje trebalo bi da bude analizirano i predupređivano kao i svako drugo pitanje javnog zdravstva i sigurnosti. Krenimo redom.

Od San Franciska, preko Chicaga do Atlante, prosvjedi kojima se traži, zahtijeva pravda za dva crnca koje su prošlog tjedna ubili policajci, bijelci. Na protestima u Minnesoti policajci su zasipani opasnim, eksplozivnim prskalicama. Povrijeđeno je dvadesetak policajaca.

U međuvremenu, na jučerašnjoj komemoraciji u Dallasu, gdje je napadač, crnac, umrtio pet policajaca, bijelaca, predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama obratio se naciji, šokiranoj ubistvima, rasnim tenzijama i podjelama. Govoreći o tome, predsjednik Obama je posebno naglasio:

"Ovdje sam da istaknem, najsnažnije što mogu, da nismo podijeljeni kako nam to izgleda."

Široki pokret Amerikanaca afričkog porijeka "Crni životi vrijede" rezultat je brojnih, brutalnih, često potpuno neopravdanih ubistava crnaca, odraslih i tinejdžera. U većini slučajeva pucali su i ubijali policajci.

U istraživanju i studiji univerziteta Harward analizirana su ubistva crnaca i bijelaca starosne dobi od 15 godina pa naviše koje su izvršili policajci.

Nancy Krieger, profesorica univerziteta Harvard, o tome kaže:

"Crnci su u poređenju sa bijelcima 5 do 19 puta više u opasnosti da budu ubijeni u incidentima sa pripadnicima službi za provođenje zakona."

Po ocjeni profesorice Krieger, ta razlika je, kako je rekla, apsolutno džinovska, a mnoga lišavanja života mogla su biti izbjegnuta, preduprijeđena. Ona je uvjerana da ubistva koje počine policajci trebaju biti tretirana kao krupno pitanje javnog zdravlja:

"To ima ogromne posljedice o zdravlje našeg društva i kada je u pitanju stopa smrtnosti, i traume koje ubistva podstiču, i kada su u pitanju posljedice po porodice i šire zajednice."

Quinyetta McMillan, partnerica Altona Sterlinga, kojeg su policajci bijelci ubili u Baton Rougeu, Louisiana, istakla je u jednom istupu pogubnost te nepotrebne smrti po Sterlingovu porodicu:

"Policajci koji su bili Altona, oduzeli su djeci oca od kojeg su svakodnevno u u svemu ovisili."

Da bi se ubistva koje počine policajci počela tretirati kao krupno pitanje javnog zdravlja, treba ih svestrano procjenjivati i analizirati. Sada i do sada to nije tako. Nijedna federalna agencija za javno zdravstvo ne prikuplja i obrađuje informacije te vrste. Niti su finansirali neko istraživanje o tome.

Profesorica Krieger upozorava:

"Mi smo na tački na kojoj nemamo čak ni osnovnih podataka i to je ono što je neprihvatljivo."

U rezimeu studije univerziteta Harvard, koju je priredila profesorica Krieger, sugerira se, zapravo traži, da svako ubistvo, i opravdano i neopravdano, koje počine policajci bude uneseno u zvanične baze podataka, ako se želi značajno smanjiti, pa i zaustaviti ta vrsta ubistava, vrlo brojna u Sjedinjenim Državama.

SAD: Čiji životi više vrijede?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG