Linkovi

Prvi amandman američkog Ustava štiti verbalno ometanje sprovoda vojnika koji su poginuli u Afganistanu i Iraku


Članovi crkve Westoboro iz Topeke u Kansasu održali su prošle godine prosvjed protiv homoseksualaca na Nacionalnom groblju Arlingtonu, na Dan veterana
Članovi crkve Westoboro iz Topeke u Kansasu održali su prošle godine prosvjed protiv homoseksualaca na Nacionalnom groblju Arlingtonu, na Dan veterana

Albert Snyder: "Jedino što smo željeli je da na dostojan način pokopamo našeg sina. U Americi svoje mišljenje zaista možete izraziti na civiliziran način. Međutim, time ne bi trebali uzrokovati emocionalnu bol drugima, pogotovo ne na privatnom događaju kao što je sprovod."

Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je u predmetu koji ima velik značaj u aktualnom definiranju ustavnog prava slobode govora. Najviša sudska instanca odlučila je da pripadnici jedne kontroverzne crkve iz Kansasa imaju pravo prosvjedovati na sprovodima američkih vojnika.

Presuda je donesena nakon što se su osmorica od devet sudaca Vrhovnog suda izjasnila u prilog prava članova baptističke crkve Westoboro iz Topeke u Kansasu da prosvjeduju na sprovodima vojnika koji su poginuli u Afganistanu i Iraku. Pripadnici ove crkve tvrde da su njihove smrti božja kazna - zbog toga što je Amerika sve tolerantnija prema homoseksualcima.

Koliko god se ti prosvjedi većini američke javnosti činili neukusnima, Vrhovni je sud smatrao da se ovaj slučaj odnosi na slobodu govora koju štiti Prvi amandman američkog Ustava. Predsjedatelj suda John Roberts je u pisanom obrazloženju mišljenja većine naveo da Ustav štiti upravo takva nepopularna mišljenja kao i 'govor koji nanosi bol' - ako se on prakticira na javnoj sceni. Jedino se tako ne guši javna debata o problemima društva – stoji u mišljenju suca Johna Robertsa.

Presuda je donesena nakon što je u listopadu pred sudom održano ročište na kojem su obje strane iznijele svoje argumente. Odvjetnica Margie Phelps, koja je i članica baptističke crkve Westboro, govorila je u prilog prosvjeda na vojnim sprovodima. Kasnije je svoje mišljenje objasnila i novinarima: "Zakon kaže da se sloboda govora ne može ograničiti samo zbog toga što su neke riječi nekoga povrijedile ili uvrijedile."

Margie Phelps je kćerka pastora crkve Westboro. Članovi ove fundamentalističke crkve na sprovodima američkih vojnika nose transparente s natpisom 'Hvala Bogu zbog mrtvih vojnika'.

Samo je jedan sudac Vrhovnog suda – Samuel Alito – smatrao da se ustavom zaštićena sloboda govora ne odnosi na ovakav slučaj.

Vrhovni je sud odlučio preuzeti ovaj predmet nakon što je jedan niži savezni sud presudio u korist obitelji marinca Matthewa Snydera, koji je poginuo u Iraku 2006. Na njegovom su sprovodu demonstrirali pripadnici baptističke crkve iz Kansasa i njegova ih je obitelj tužila za uzrokovanje duševne boli. Savezni je sud presudio u korist obitelji poginulog marica, no žalbeni sud je ovu presudu poništio – i tako je predmet stigao do Vrhovnog suda.

Nakon ročišta u listopadu prošle godine, kada su obje strane iznijele svoje argumente, otac marinca Matthewa Snydera, Albert Snyder, ovako je za medije objasnio svoje mišljenje: "Jedino što smo željeli je da na dostojan način pokopamo našeg sina. U Americi svoje mišljenje zaista možete izraziti na civiliziran način. Međutim, time ne bi trebali uzrokovati emocionalnu bol drugima, pogotovo ne na privatnom događaju kao što je sprovod."

Pravni stručnjaci tvrde da je ovaj slučaj jedan od najvažnijih predmeta vezanih za slobodu govora koji se pojavio pred vrhovnim sudom u posljednjih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG