Linkovi

SAD: Prva transplantacija oka


Doktor Eduardo Rodrigez, plastični hirurg pregleda oko Arona Džejmsa (Foto: AP/Joseph. B. Frederick)
Doktor Eduardo Rodrigez, plastični hirurg pregleda oko Arona Džejmsa (Foto: AP/Joseph. B. Frederick)

Hirurzi su izvršili prvu transplantaciju cijelog ljudskog oka na svijetu, što je izuzetno dostignuće nakon transplantacije lica, iako je prerano da se zna da li će pacijent ikada vidjeti kroz svoje novo lijevo oko.

Nesreća na dalekovodu sa visokim naponom uništila je većinu lica i jedno oko Arona Džejmsa. On i dalje vidi na desno oko. Hirurzi u njujorškoj bolnici "Langone Health" su se nadali da će zamjena lijevog oka donijeti bolje kozmetičke rezultate za njegovo novo lice, tako što će moći da podupire i transplantiranu očnu duplju i kapak.

Tim ljekara je u četvrtak objavio da za sada to funkciniše. Džejms se dobro oporavlja od dvostruke transplantacije prošlog maja i donirano oko izgleda izuzetno zdravo.

"Djeluje dobro. Još nemam nikakav pokret oka. Što se tiče kapka, ne mogu da trepnem. Ali osjećam nešto“, rekao je Džejms za AP dok su ljekari nedavno ispitivali kako napreduje.

Negdje morate da se počne, neko mora da bude prvi pacijent.Možda ćete naučiti nešto iz toga što će pomoći sljedećoj osobi“, dodao je Džejms, koji ima 46 godina i dolazi iz Hot Springsa u Arkanzasu.

Kombinacija fotografija Džejmsa prije nesreće i nakon transplantacije lica i oka (Foto: AP/NYU Langone Health)
Kombinacija fotografija Džejmsa prije nesreće i nakon transplantacije lica i oka (Foto: AP/NYU Langone Health)

Danas su transplantacije rožnjače, čistog tkiva ispred oka, uobičajene za liječenje određenih vrsta gubitka vida. Ali transplantacija cijelog oka, očne jabučice, snabdijevanja krvlju i optičkog nerva koji ga povezuje sa mozgom, smatra se odskočnom daskom u potrazi za izliječenjem sljepila.

Šta god da se desi sljedeće, Džejmsova operacija nudi naučnicima nevjerovatni uvid u to kako ljudsko oko pokušava da se izliječi.

„Ne tvrdimo da možemo da povratimo vid, ali nema sumnje da smo korak bliže", rekao je dr Eduardo Rodrigez, šef plastične hirurgije koji je bio glavni hirurg.

Neki stručnjaci su se plašili da će se oko brzo smežurati kao suho grožđe. Umjesto toga, kada je Rodrigez prošlog mjeseca otvorio Džejmsov lijevi kapak, donirano oko boje lješnika bilo je normalne veličine i puno tečnosti kao njegovo sopstveno plavo oko. Doktori su zapazili dobar protok krvi i da nema znakova odbacivanja.

Sada su počeli da analiziraju skenove Džejmsovog mozga koji su otkrili neke zbunjujuće signale iz tog važnog, ali povređenog optičkog nerva. Jedan naučnik koji je dugo proučavao kako da obavi transplantaciju oka, nazvao je operaciju uzbudljivom.

„To je nevjerovatna potvrda eksperimenata na životinjama, kojima su transplantirane oči radile", rekao je dr Džefri Goldberg, predsjednik oftalmologije na Univerzitetu Stanford.

"Problem je kako obnoviti optički nerv, iako studije na životinjama pokazuju napredak", dodao je Goldberg. Pohvalio je „smelost“ tima njujorške bolnice što je čak pokušao da popravi optički nerv i nada se da će transplantacija podstaći još istraživanja.

„Zaista smo na ivici da to možemo da uradimo“, rekao je Goldberg.

Aron Džejms se gleda u ogledalo (Foto: NYU Langone Health/Handout via REUTERS)
Aron Džejms se gleda u ogledalo (Foto: NYU Langone Health/Handout via REUTERS)

Džejms je radio za kompaniju za dalekovode u junu 2021. kada ga je udarila struja od žice pod naponom. Skoro da je umro. Izgubio je lijevu ruku i bila mu je potrebna proteza. Njegovo oštećeno lijevo oko toliko ga je bolelo da je moralo da bude uklonjeno. Višestruke rekonstruktivne operacije nisu mogle da poprave ogromne povrede lica, uključujući to što više nije imao nos i usne.

Džejms je išao na fizikalnu terapiju dok nije bio dovoljno jak da otprati svoju ćerku Ali na ceremoniju povratka u srednju školu, noseći masku za lice i povez na očima. Ipak su mu bile potrebne cijevi za disanje i hranjenje, i čeznuo je da ponovo pomiriše, okusi i jede čvrstu hranu.

Njegov um i srce, to je za mene on, pa me nije bilo briga što, znate, nije imao nos. Ali nije mi bilo svejedno što mu to smeta“, rekla je njegova supruga Megan Džejms.

Transplantacije lica su i dalje rijetke i rizične. Džejms je tek 19. u SAD, a peti pacijent kome je Rodrigez uradio takvu operaciji. Eksperiment sa očima je dodao još više komplikacija. Ali Džejms je zaključio da mu neće biti gore ako donirano oko zakaže.

Tri mjeseca nakon što je stavljen na nacionalnu listu čekanja za transplantaciju, pronađen je odgovarajući donator. Bubrezi, jetra i pankreas donora, muškarca od 30 godina, spasili su još troje ljudi.

Aron sa ćerkom Ali u septembru 2022. (Foto: NYU Langone Health via AP)
Aron sa ćerkom Ali u septembru 2022. (Foto: NYU Langone Health via AP)

Tokom Džejmsove operacije koja je trajala 21 sat, hirurzi su dodali još jedan eksperiment: kada su spojili donirani optički nerv sa onim što je ostalo od Džejmsovog, ubrizgali su posebne matične ćelije od donatora u nadi da će podstaći obnavljanje njegovog.

Prošlog mjeseca, trnci su najavili zarastanje nerava lica. Džejms još ne može da otvori kapak i nosi flaster da ga zaštiti. Ali dok je Rodrigez pregledao zatvoreno oko, Džejms je osetio nešto, iako više na nosu, nego na kapku, vjerovatno dok se sporo rastući nervi ne preorijentišu. Hirurg je takođe otkrio suptilne pokrete koji počinju u mišićima oko oka.

Zatim je uslijedio detaljniji pregled. Oftalmologinja Vaidei Dedanija je izvršila niz testova. Pronašla je očekivano oštećenje u mrežnjači u zadnjem dijelu oka. Rekla je da izgleda da ima dovoljno specijalnih ćelija zvanih fotoreceptori da obavljaju posao pretvaranja svjetlosti u električne signale, što je jedan korak u kreiranju vida.

U normalnim uslovima, optički nerv bi slao te signale u mozak koji ih onda interpretira. Džejmsov optički nerv očigledno nije obnovljen. Ipak, kada je svjetlo upereno u donirano oko tokom MRI, skeniranje je zabilježilo neku vrstu signala u mozgu. To je istovremeno oduševilo i zbunilo istraživače, iako to nije prava vrsta vida i možda je jednostavno slučajnost, upozorio je dr Stiven Galeta, sa Katedre za neurologiju Univerziteta u Njujorku. Samo vrijeme i više studija mogu pokazati.

Ipak, operacija predstavlja „tehničko pokazivanje snage“, rekao je dr Dejvid Klasen, glavni medicinski zvaničnik Ujedinjene mreže za dijeljenje organa, koja upravlja nacionalnim sistemom transplantacije.

Možete naučiti ogromnu količinu iz jedne transplantacije koja bi mogla da pokrene cijelu nauku", kaže on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG