Linkovi

Prva dama promovira pismenost: "To utiče na sve aspekte našeg društva"


Jill Biden
Jill Biden

Prva dama Jill Biden koristi svoju moćnu platformu i svoje iskustvo kao prosvjetnog radnika u borbi za cilj koji joj je drag: pismenost.

Na taj način ona na domaći teren donosi cilj, koji je američka vlada godinama promovirala širom svijeta, a koji obuhvata mnoštvo programa koji promoviraju vrijednost, ali i radost čitanja u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Biden, koja je prva, prva dama, koja ima stalni posao izvan Bijele kuće, povukla je jasnu liniju od svojih profesionalnih aktivnosti do dobrobiti američkog naroda. Govorila je pred oko 200 prosvjetnih radnika koji su se u srijedu okupili u Washingtonu na Nacionalnom samitu o pismenosti odraslih, događaju koji je utemeljila fondacija bivše prve dame Barbare Bush.

"Gospođa Bush je shvatila nevjerovatnu moć ove platforme", rekla je Biden. "Odabrala je pismenost, jer je željela pomoći što većem broju ljudi. Vjerovala je da se sve ono što je zabrinjava - od beskućništva do gladi i kriminala - može povezati s pismenošću i obrazovanjem. I znate šta? Bila je u pravu."

Pismenost-diplomatija

Izvan Washingtona, ovo je poruka koja čini ključni dio američkog angažmana. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) radi na programima opismenjavanja i obrazovanja, koji dopiru do skoro 70 miliona djece u više od 50 zemalja - među kojima su neke od najsiromašnijih u svijetu.

USAID provodi mnoštvo programa usmjerenih na poboljšanje pismenosti, od obalne Afrike do Kariba, preko stepa Centralne Azije i u divljinu, domenom koji nema granica, a to je internet.

"U preko 40 programa čitanja u najnižim razredima koje USAID podržava širom svijeta, misije USAID-a daju podršku metodama poboljšanja u čitanju, koje su zasnovane na trenutnim međunarodnim naučnim istraživanjama o obrazovnim dostignućima, provedenim u mnogim jezicima i kulturama", navodi se u saopštenju agencije, u kojem se dodaje da mnogi od ovih programa uče djecu da čitaju na lokalnom jeziku.

U ruralnom Mozambiku, "Vamos Ler!", dvojezični program čitanja u nižem razredu, radi na vještinama čitanja i pisanja više od 800.000 djece u ruralnim provincijama Nampula i Zambezia. U centralnoazijskoj državi Tadžikistan, koja nema izlaz na more, projekat "Čitaj sa mnom", u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke te zemlje, realizovao je popularnu radijsku emisiju za djecu pod nazivom "Čitajmo zajedno". A u Dominikanskoj Republici, u okviru program USAID-a ove godine radilo se na poboljšanju vještina čitanja 200.000 učenika u više od 370 škola.

USAID, takođe, upravlja besplatnom Globalnom digitalnom bibliotekom, koja posjeduje više od 6.000 knjiga na 83 jezika.

Statistika Svjetske banke pokazuje značajnu razliku u pismenosti između nacija sa visokim i srednje visokim prihodima, koje imaju izuzetno visoke stope pismenosti odraslih; i nacija sa niskim prihodima, gdje se nivoi pismenosti kreću u prosjeku oko 61%. Studije pokazuju da je niska pismenost ozbiljna prepreka izgradnji bogatstva - činjenica koju Bidenova iznosi na domaći teren.

"Poslovi, pomoć djetetu u školi ili mogućnost da izdržavate svoju porodicu zahtijevaju sposobnost čitanja", rekla je.

Više od polovine odraslih Amerikanaca čita ispod nivoa šestog razreda, prema Fondaciji Barbare Bush, a skoro svaki peti odrasli Amerikanac čita ispod nivoa trećeg razreda, što im otežava obavljanje neophodnih i korisnih zadataka, poput popunjavanja prijava za posao, polaganja vozačkog ispita, razumijavanja novinskih članaka ili glasanja.

Međutim, Biden je rekla da je pismenost prenosiva vještina koja može imati veliki uticaj. Ona je pozvala Amerikance da obave svoj, mali, dio posla.

"Kad vidimo ljude u zajednici koji se bore da dobiju razgovor za posao, da nahrane svoje porodice i da uče - možda se ponudimo da im čuvamo djecu. Svi doniramo hranu bankama hrane. Volontiramo da pomognemo nekome da nauči čitati. Možemo promijeniti svijet na velike i male načine", rekla je.

XS
SM
MD
LG