Linkovi

Prosvjedi u Dublinu protiv plana financijskog spašavanja Irske


Prosvjedi u Dublinu, 27. studenog 2010.
Prosvjedi u Dublinu, 27. studenog 2010.

Plan štednje predviđa snižavanje minimalnih nadnica i naknada za nezaposlene, eliminaciju 25 tisuća vladinih radnih mjesta, uvođenje novog poreza na nekretnine i povećavanje broja irskih uposlenika koji plaćaju porez na prihode

Deseci tisuća prosvjednika izašli su jučer na ulice Dublina prosvjedujući protiv plana irske vlade da sreže programe socijalne zaštite i poveća poreze kako bi osigurala međunarodnu pomoć od 113 milijardi dolara zbog svog duga i deficita. Gnjev javnosti izazvao je plan štednje koji je najavio premijer Brian Cowan, a kojim se u slijedeće četiri godine treba smanjiti irski deficit za 20 miijardi dolara. Irska ima najveći deficit u Europi od Drugog svjetskog rata.

Plan predviđa snižavanje minimalnih nadnica i naknada za nezaposlene, eliminaciju 25 tisuća vladinih radnih mjesta, uvođenje novog poreza na nekretnine i povećavanje broja irskih uposlenika koji plaćaju porez na prihode. Dužnosnici Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda natjerali su irsku vladu na usvajanje drakonskih mjera štednje prije nego što će odobriti plan pomoći. Očekuje se da će europski ministri financija danas u Bruxellesu finalizirati detalje plana uoči sutrašnjeg otvaranja financijskih tržišta.

Hoće li pomoć trebati i Španjolskoj?

Istodobno, španjolski premijer obećava da će provesti mjere štednje u proračunu kako bi ublažio strahovanja da bi i njegova zemlja mogla trebati ogromnu financijsku pomoć, poput Grčke i Irske. Jose Luis Rodriguez Zapatero sastao se jučer sa čelnicima 37 najvećih biznisa u Španjolskoj, izjavivši na tom sastanku da neće odustati od mjera štednje. Najavio je da će od španjolskih banaka biti zatraženo da ublaže strahovanja o dugovima objavljivanjem više podataka o njihovim financijama.

Neki europski čelnici se plaše da bi dugovima opterećeni Portugal i Španjolska mogli biti slijedeći kojima će trebati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, nakon Grčke i Irske. Portugal tvrdi da mu ne treba takva pomoć, a španjolski premijer Zapatero je izjavio da 'apsolutno' može isključiti takvu potrebu u slučaju Španjolske.

XS
SM
MD
LG