Linkovi

Pentagon se priprema za automatske rezove


Manje od deset dana ostalo je do isteka roka, 1. ožujka, za postizanje proračunskog dogovora između Bijele kuće i Kongresa i američko se ministarstvo obrane priprema za velike rezove u potrošnji. Ne bude li dogovor postignut, na snagu stupaju automatski rezovi za cijeli savezni budžet.

Jedan od prvih znakova da s automatskim rezovima nastupaju teška vremena – Pentagon je ovaj mjesec najavio da neće uputiti nosač aviona Harry S. Truman u Perzijski zaljev.

Trenutak za velike rezove je loš. U toku je smjena na čelu Pentagona, a dosadašnji ministar obrane Leon Panetta ne krije da je ono što čeka njegova nasljednika - proračunski kaos.

“Ukoliko dođe do rezova, doći će i do ozbiljnog narušavanja obrambenih programa i oštrog pada naše vojne spremnosti. Mi smo već počeli s planovima za operiranje unutar takvog scenarija, ali vrlo je jasno, također, da dobrih opcija nema.”

Obuka vojnika i održavanje vojnih zrakoplova i brodova bili bi odgođeni ili suspendirani. Ministarstvo obrane je sučeljeno s najdubljim rezovima: 46 milijardi dolara samo u idućih sedam mjeseci. Šteta će, kaže Panetta, biti dalekosežna.

“Do 800.000 civila uposlenih u Ministarstvu obrane, širom zemlje, morat će na neplaćeni odmor, u trajanju i do 22 dana. Njihova bi primanja mogla biti srezana za 20 posto. I mislite da to neće duboko utjecati na ekonomiju?”

Automatski rezovi dolaze povrh 10-godišnjeg programa za smanjenje troškova – u ukupnom iznosu od blizu 500 milijardi dolara, programa koji je najavljen ranije, ali koji još nije stupio na snagu.
Panettin nasljednik morat će raditi sa smanjenom vojskom i s manje novčanih sredstava, ali s rastućim prijetnjama – od Bliskog istoka do Afrike i Sjeverne Koreje.

Anthony Cordesman, iz washingtonskog Centra za strategijske i međunarodne studije, kaže: “U osnovi, to je operacija krčenja i paljenja, barem u početku, dok je Kongres ne zaustavi. A što onda? To nitko ne zna. Hoćemo li se vratiti na prijašnju razinu?”

Kad će rezovi prestati, to ovisi o tome kako brzo će Kongres i Bijela kuća postići dogovor oko proračuna. U međuvremenu, sigurnosne analitičare i čelnike Pentagona zabrinjava opseg štete koja bi mogla biti nanijeta obrambenim sustavima zemlje.
XS
SM
MD
LG