Linkovi

Promjene zakona za međunarodne novinare u Kini i SAD-u


Journalists wearing face masks attend an official press conference about a virus outbreak at the State Council Information Office in Beijing, Sunday, Jan. 26, 2020. The new virus accelerated its spread in China, and the U.S. Consulate in the…

Kina i Sjedinjene Države u prošloj su godini objavili nove propise koji primoravaju neke medijske medijske organizacije koje primaju vladina sredstva da se registriraju kao vladine agencijei. Usred regulatornih izmjena, Kina je u srijedu naložila trojici stranih novinara da napuste zemlju zbog žalbi zbog naslova koji su se pojavili u njihovim novinama. Evo pregleda promjena zakona o medijima i propusta novinara.

Zašto je Peking protjerao američke novinare?

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da je odluka Wall Street Journala da objavi kolumnu s naslovom „Kina je pravi bolesni čovjek Azije“ bila „rasno diskriminatorna“ i pokušala je diskreditirati kineske napore u borbi protiv epidemije koronavirusa. Uvodnik je napisao jedan američki akademik, ali ministarstvo vanjskih poslova je reklo: „Kinezi ne pozdravljaju medije koji govore rasno diskriminatorske jezike… kao takvi, danas je odlučeno, akreditacije za troje novinara WSJ-a bit će opozvane. "

Peking je rekao da odluka da primora novinare da napuste zemlju nije povezana sa odlukom State Departmenta o ograničavanju kineskih novinskih organizacija koje posluju u SAD ranije ove nedelje.

Zašto je američki State Department odredio pet kineskih novinskih agencija kao tijela državne vlasti?

State Department saopćio je u utorak da će Xinhua, China Radio, China Daily, CGTN i The People's Daily službeno biti tretirani kao produžeci kineske vlade, podvrgavajući zaposlenike sličnim pravilima pod kojima rade i strani diplomati. Američki zvaničnici kažu da oznaka odražava stvarnost da to nisu urednički nezavisne redakcije, već ih kontrolira kineska vlada. Kineski zvaničnici odbili su odluku i rekli su da kineski mediji objektivno pokrivaju vijesti.

Zašto State Department sada provodi ovu promjenu?

Američki zvaničnici godinama upozoravaju na proširivanje operacija u Kini koje ciljaju strane zemlje, a poslednjih mjeseci su preduzeli i mjere. Najavili su krivično gonjenje akademika koji nisu prijavili primanje novca od institucija povezanih s kineskom vladom, imenovali su kineske vojne hakere koji su navodno ukrali lične zapise miliona Amerikanaca i optužili kineske tehnološke kompanije da su krali intelektualnu svojinu. Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je ovog mjeseca da Kina prijeti američkoj sigurnosti iskorištavajući otvorenost američke ekonomije i društva.

Da li VOA, BBC, DW i drugi emiteri koji se financiraju iz države podliježu istim propisima State Departmenta o finansiranju vlade?

Novinske organizacije koje primaju sredstva vlade i takođe održavaju neovisne redakcije, ne podliježu novim propisima State Departmenta jer imaju politike i strukture za zaštitu redakcijske neovisnosti. Na primjer, na BBC-u, povelja organizacije obvezuje se da će u cijelosti svoje rezultate provoditi „nepristrasno“. U VOA-i osnivačka povelja i uređivački firewall održavaju svoje novinare neovisnima i spriječavaju vladine službenike da se miješaju u vijesti.

XS
SM
MD
LG