Linkovi

Promjene zakona za međunarodne novinare u Kini i SAD-u


Journalists wearing face masks attend an official press conference about a virus outbreak at the State Council Information Office in Beijing, Sunday, Jan. 26, 2020. The new virus accelerated its spread in China, and the U.S. Consulate in the…
Journalists wearing face masks attend an official press conference about a virus outbreak at the State Council Information Office in Beijing, Sunday, Jan. 26, 2020. The new virus accelerated its spread in China, and the U.S. Consulate in the…

Kina i Sjedinjene Države u prošloj su godini objavili nove propise koji primoravaju neke medijske medijske organizacije koje primaju vladina sredstva da se registriraju kao vladine agencijei. Usred regulatornih izmjena, Kina je u srijedu naložila trojici stranih novinara da napuste zemlju zbog žalbi zbog naslova koji su se pojavili u njihovim novinama. Evo pregleda promjena zakona o medijima i propusta novinara.

Zašto je Peking protjerao američke novinare?

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da je odluka Wall Street Journala da objavi kolumnu s naslovom „Kina je pravi bolesni čovjek Azije“ bila „rasno diskriminatorna“ i pokušala je diskreditirati kineske napore u borbi protiv epidemije koronavirusa. Uvodnik je napisao jedan američki akademik, ali ministarstvo vanjskih poslova je reklo: „Kinezi ne pozdravljaju medije koji govore rasno diskriminatorske jezike… kao takvi, danas je odlučeno, akreditacije za troje novinara WSJ-a bit će opozvane. "

Peking je rekao da odluka da primora novinare da napuste zemlju nije povezana sa odlukom State Departmenta o ograničavanju kineskih novinskih organizacija koje posluju u SAD ranije ove nedelje.

Zašto je američki State Department odredio pet kineskih novinskih agencija kao tijela državne vlasti?

State Department saopćio je u utorak da će Xinhua, China Radio, China Daily, CGTN i The People's Daily službeno biti tretirani kao produžeci kineske vlade, podvrgavajući zaposlenike sličnim pravilima pod kojima rade i strani diplomati. Američki zvaničnici kažu da oznaka odražava stvarnost da to nisu urednički nezavisne redakcije, već ih kontrolira kineska vlada. Kineski zvaničnici odbili su odluku i rekli su da kineski mediji objektivno pokrivaju vijesti.

Zašto State Department sada provodi ovu promjenu?

Američki zvaničnici godinama upozoravaju na proširivanje operacija u Kini koje ciljaju strane zemlje, a poslednjih mjeseci su preduzeli i mjere. Najavili su krivično gonjenje akademika koji nisu prijavili primanje novca od institucija povezanih s kineskom vladom, imenovali su kineske vojne hakere koji su navodno ukrali lične zapise miliona Amerikanaca i optužili kineske tehnološke kompanije da su krali intelektualnu svojinu. Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je ovog mjeseca da Kina prijeti američkoj sigurnosti iskorištavajući otvorenost američke ekonomije i društva.

Da li VOA, BBC, DW i drugi emiteri koji se financiraju iz države podliježu istim propisima State Departmenta o finansiranju vlade?

Novinske organizacije koje primaju sredstva vlade i takođe održavaju neovisne redakcije, ne podliježu novim propisima State Departmenta jer imaju politike i strukture za zaštitu redakcijske neovisnosti. Na primjer, na BBC-u, povelja organizacije obvezuje se da će u cijelosti svoje rezultate provoditi „nepristrasno“. U VOA-i osnivačka povelja i uređivački firewall održavaju svoje novinare neovisnima i spriječavaju vladine službenike da se miješaju u vijesti.

XS
SM
MD
LG