Linkovi

Program pod nazivom Treniranje dječaka u muškarce pod okriljem UNICEFA


Basketball coaches in Los Angeles study program materials prepared by the San Francisco-based Family Violence Prevention Fund, during a Coaching Boys into Men session
Basketball coaches in Los Angeles study program materials prepared by the San Francisco-based Family Violence Prevention Fund, during a Coaching Boys into Men session

Mnogi su uredi UNICEF-a na sebe preuzeli zadatak raspodjele naših materijala. U Južnoj Africi, preko 125 škola sudjelovalo je u programu, dok je u nekim drugim područjima to postala javna kampanja

Organizacija koja se bori protiv nasilja nad ženama traži trenere, koji su utjecajne osobe u životima studenata sportaša. Program pod nazivom “Coaching boys into men” – Treniranje dječaka u muškarce - širi poruku kroz košarku, kriket i druge sportove. U jednom sportskom centru u Los Angelesu Feroz Moideen sa grupom trenera košarke pregledava materijale koje je pripremila organizacija za spriječavanje obiteljskog nasilja iz San Francisca.

Moideen kaže da neprofitna organizacija radi s policijom, sucima, učiteljima i trenerima: "Treneri imaju posebnu vezu sa sportašima, te stoga treneri imaju priliku vidjeti dosta stvari koje roditelji ne vide. Sjećam se vremena kad sam se ja bavio sportom, i kada sam i ja, kao i svi ostali igrači u ekipi slušao našeg trenera jer smo svi htjeli biti uključeni u momčad. Trener je bio naš uzor".

Trener Los Angelsa, Brian Taylor kaže da mladići trebaju čuti njihovu poruku. Taylor je bivši profesionalni košarkaš, a sada je trener srednjoškolaca. Kaže da ih je vidio kako se ponašaju prema ženama i djevojkama, te ih je pitao je li to način na koji bi željeli da se netko ophodi prema njihovim majkama i sestrama. Feroz Moideen kaže da je njegova organizacija, zahvaljujući donaciji od milijun i pol dolara od tvrtke Nike, proširila svoj rad u Indiju, gdje radi s igračima kriketa: "U toj smo situaciji surađivali s trenerima kriketa, kako bismo došli do mladića, i naučili ih kako održavati zdrave odnose, i kako se na zdrav način i s poštovanjem trebaju ponašati prema ženama i djevojkama".

Uz podršku sportskih zvijezda kao što su nogometaš David Beckham, ova je organizacija pripremila materijale koji se dijele djeci uz pomoć UNICEF-a: "Mnogi su uredi UNICEF-a na sebe preuzeli zadatak raspodjele naših materijala. U Južnoj Africi, preko 125 škola sudjelovalo je u programu, dok je u nekim drugim područjima to postala javna kampanja".

Brian O’Connor iz organizacije za prevenciju nasilja u obiteljima kaže da je nova medijska tehnologija dovela do potrebe za novim programima, jer se zadirkivanje i zlostavljanje događa i u digitalnim forumima. Učitelji, treneri i drugi uče dječake kako da se ponašaju i u virtualnom svijetu: "Pričamo im o neželjenim i neprimjerenim tekst-porukama, ili provaljivanju u nečije stranice na Facebooku. To nazivamo digitalnim zlostavljanjem, što je samo jedan novi oblik koji se sve više prakticira s razvojem tehnologije".

On dodaje da mladiće treba naučiti kako da se ponašaju prema djevojkama, te da muškarci koji imaju utjecaj na njihove živote, a naročito njihovi treneri, mogu pomoći u tom zadatku.

XS
SM
MD
LG