Linkovi

Prirodni plin glavno gorivo u prijevoznim sredstvima?


Dramatičan porast u proizvodnji prirodnog plina u Sjedinjenim Državama doveo je do pojeftinjenja goriva i do pokretanja projekata koji bi, korištenjem tog resursa, zamijenili daleko prljavija fosilna goriva. Kako iz Houstona javlja Greg Flakus, kompanije eksperimentiraju s raznim načinima na koje bi prirodni plin bio korišten kao gorivo za prijevoz.

Dok Amerikanci žele smanjiti i zagađenje i troškove energije, američki sustav prijevoza koji se temelji na automobilima koči ostvarenje tih ciljeva time što se većim dijelom oslanja na naftu.

No, u zapadnoj državi Oklahomi, Ethel Clayton vozi kamion na mnogo jeftiniji i čišći kompresirani, odnosno stlačeni prirodni plin ili CNG.

“Ne samo zato što time ušteđujem mnogo novca nego je i dobro za okoliš, a i motor održavate u boljem stanju.”

Zahvaljujući podršci lokalnih kompanija za proizvodnju prirodnog plina, u Oklahomi ima dovoljno postaja za punjenje, a kako Ethel Clayton kaže – online vodiči vam pružaju informacije o mjestima za punjenje izvan države.

“Odredit će vam rutu, zapravo, do vašeg odredišta, uz koju ćete naći stanice za punjenje plinom. Situacija je, što se toga tiče, sve bolja.”

Ipak, neki stručnjaci ostaju sumnjičavi. John Felmy, glavni ekonomist Američkog naftnog instituta, kaže da CNG ne može biti održivo prijevozno gorivo bez proširenja infrastrukture u cijeloj zemlji.

“Problem je taj da je 170.000 benzinskih stanica u zemlji u rukama malih biznismena koji jednostavno nemaju sredstva – 200.000 dolara, recimo – za postavljanje opskrbne stanice za punjenje prirodnim plinom.”

Korištenje tekućeg prirodnog plina, kaže Felmy, donijelo bi velike uštede prijevozničkim tvrtkama na duge pruge, ali početni su troškovi obeshrabrujući.

“Troškovi za teški kamion na tekući prirodni plin u pravilu su za 80.000 dolara veći.”

Ali što ako bi se od prirodnog plina moglo proizvoditi čišće tekuće gorivo koje bi koristila normalna vozila i čija bi opskrba išla preko postojeće infrastrukture?

To i jest cilj kompanija poput Primus Green Energy, iz New Jerseyja; ona je već uspješno testirala svoje gorivo i sada gradi proizvodni pogon za njegovu komercijalnu prodaju.

George Boyajian je predsjednik za njezin poslovni razvoj.

“Da bi alternativna goriva bila prihvaćena, kako na financijskoj i ekonomskoj bazi tako i od strane potrošača, njihove navike i ponašanje ne treba mijenjati.”

Da bi to gorivo ušlo u široku uporabu, nema potrebe, dodaje Boyajian, mijenjati motore i nema potrebe za drastičnom promjenom u sadašnjim sustavima opskrbe gorivom.

Budući da katalizator koji se koristi za postupak eliminira zagađivače poput sumpora i benzena, to je gorivo i čišće, kaže Boyajian.

“Naše alternativno gorivo od biomase već nadmašuje standarde koje je za prijevozna goriva odredila Agencija za zaštitu okoliša.”

Iako je prirodni plin najbolje gorivo sada, sintetički bi se plin, kaže Boyajian, proizveden od biogoriva, također mogao koristiti.

Za takva goriva, i za značajno smanjenje upotrebe nafte u prijevozu, potrebno je još više od jednog desetljeća, ali sa svakim malim korakom, ta je budućnost sve bliža.
XS
SM
MD
LG