Linkovi

Primirje između Armenije i Azerbejdžana


Nagorno Karabah, A service member of the Russian peacekeeping troops stands next to a tank near the border with Armenia
Nagorno Karabah, A service member of the Russian peacekeeping troops stands next to a tank near the border with Armenia

Prekid vatre između Armenije i Azerbejdžana poštuje se u četvrtak, 15. septembra, nakon dvodnevnih borbi u kojima je poginulo 176 vojnika sa obje strane.

Armen Grigorjan, sekretar Savjeta bezbednosti Armenije, rekao je da je primirje postignuto zahvaljujući međunarodnom posredovanju stupilo na snagu u srijedu uvečer. Prethodni prekid vatre, kome je Rusija posredovala u utorak, brzo je propao.

Ministarstvo odbrane Armenije saopštilo je u četvrtak da je situacija na granici sa Azerbejdžanom mirna od uspostavljanja primirja i da nije prijavljeno nikakvo kršenje. Iz azerbejdžanske vlade nije bilo komentara.

Deklaracija o prekidu vatre uslijedila je nakon dvodnevnih borbi, najžešćih između između dva dugogodišnja protivnika u posljednje dvije godine.

Armenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za granatiranje. Vlasti u Jerevanu krive zvanični Baku za ničim izazvanu agresiju, a azerbejdžanski zvaničnici kažu da je njihova zemlja odgovorila na armenske napade.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u srijedu da je 105 vojnika njegove zemlje ubijeno otkako su borbe izbile u utorak rano, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da je stradao 71 njihov borac.

Bivše dvije sovjetske republike su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je dio Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih armenskih snaga koje podržava Jerevan od završetka rata 1994. godine.

Tokom šestonedeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio široke dijelove Nagorno-Karabaha i susjednih teritorija koje su držale armenske snage. Više od 6.700 ljudi je poginulo u borbama koje su okončane mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Moskva je rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Pašinjan je rekao da je njegova vlada zatražila od Rusije vojnu podršku usred najnovijih borbi u okviru sporazuma o prijateljstvu između zemalja, kao i od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti kojom dominira Moskva.

On je dodao da "ne vidimo vojnu intervenciju kao jedinu mogućnost, jer postoje i političke i diplomatske opcije".

Molba Jerevana za pomoć dovela je Kremlj u nezgodnu poziciju jer paralelno sa pokušajima da održi bliske odnose sa Armenijom, u kojoj se nalazi ruska vojna baza, nastoji da razvija i bliske odnose sa Azerbejdžanom, koji je bogat energijom.

Pašinjan je u srijedu rekao poslanicima da je Armenija spremna da prizna teritorijalni integritet Azerbejdžana u budućem mirovnom sporazumu, pod uslovom da se odrekne kontrole nad oblastima u Armeniji koje su njegove snage zauzele.

"Želimo da potpišemo dokument, zbog kojeg će nas mnogi kritikovati i osuđivati i nazivali izdajnicima, a možda će odlučiti i da nas uklone sa funkcije, ali bili bismo zahvalni ako Jermenija dobije trajni mir i bezbjednost kao rezultat", rekao je Pašinjan.

Neki u opoziciji su tu izjavu vidjeli kao znak Pašinjanove spremnosti da popusti pred azerbejdžanskim zahtjevima i prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom.

Hiljade gnjevnih demonstranata brzo su se okupili oko sjedišta vlade, optužujući Pašinjana za izdaju i zahtijevajući da se povuče. Protesti su održani i u drugim armenskim gradovima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG