Linkovi

Preko 90 tisuća dokumenata američke vlade o ratu u Afganistanu objavljeno na Internetu


Dokumenti koje je na Internet postavila organizacija WikiLeaks.org sugeriraju da pakistanska obavještajna služba pomaže pobunu u Afganistanu

Kako javlja današnji Washington Post, radi se o jednoj od najvećih pojedinačnih objava povjerljivih dokumenata u američkoj povijesti. Internet organizacija WikiLeaks.org postavila je na Internet više od 92 tisuće povjerljivih dokumenata koji se pretežito sastoje od niže klasificiranih izvješća s terena. WikiLeaks je prije nekoliko tjedana predao dokumente dnevniku New York Times, britanskom dnevniku Guardian te njemačkom časopisu Der Spiegel pod uvjetom da ne objave iste do nedjelje navečer kada ih je WikiLeaks postavio na Internet.

Washington Post navodi da su viši dužnosnici američke administracije s nervozom iščekivali taj trenutak od kada su ih mediji počeli propitivati o dokumentaciji prije tjedan dana. Bijela kuća oštro je osudila objavu povjerljivih dokumenata te još nije odlučila hoće li protiv WikiLeaksa pokrenuti pravnu akciju no prije toga će, piše Washington Post, najvjerojatnije pregledati sve objavljene dokumente. „Ovdje nema puno toga novoga za one koji su pozorno pratili razvoj događaja“, kaže jedan visoki dužnosnik američke administracije.

Na objavu podataka priopćenjem se oglasio savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones. „Sjedinjene Države snažno osuđuju objavu klasificiranih informacija od strane pojedinaca i organizacija što može dovesti u opasnost živote Amerikanaca i naših partnera te ugroziti našu nacionalnu sigurnost. WikiLeaks nije poduzeo nikakav napor da nas kontaktira o ovim dokumentima o čemu je vlada Sjedinjenih Država doznala od medijskih organizacija, stoji u izjavi savjetnika za nacionalnu sigurnost Jamesa Jonesa.

A što se novoga može pronaći u moru objavljenih dokumenata koji obuhvaćaju razdoblje od siječnja 2004. godine do prosinca 2009? New York Times naglasak stavlja na pomoć pakistanske obavještajne službe talibanima u Afganistanu čak u trenucima dok Pakistan dobiva milijardu dolara godišnje u raznoj pomoći iz Washingtona. Dokumenti sugeriraju da je Pakistan dopustio predstavnicima svoje obavještajne službe izravne tajne sastanke s talibanima.

Washington Post dodaje kako izgleda da su pakistanski obavještajci pomagali pobunjenicima u planiranju nekih napada na američke snage i njihove saveznike u afganistanskoj vladi. Pakistanska vlada odbacila je takve sugestije uz tvrdnju da izvješća reflektiraju „ništa više do li komentare pojedinačnih izvora i glasine…koji se često pokažu pogrešnima nakon dublje istrage“, izjavio je pakistanski veleposlanik u Washingtonu. Dodajmo ovome da se, osim u tiskanim medijima, ova tema nalazi na udarnim mjestima Internet stranica glavnih američkih televizijskih mreža.

XS
SM
MD
LG