Linkovi

Predstavnički dom usvojio rezoluciju koja blokira Iranu pristup milijardama dolara za razmjenu zatvorenika


Arhiv - Predsjedavajući Odborom Predstavničkog doma za inostrane poslove, Michael McCaul, republikanac iz Texasa.
Arhiv - Predsjedavajući Odborom Predstavničkog doma za inostrane poslove, Michael McCaul, republikanac iz Texasa.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je glasovima predstavnika obje stranke mjeru kojom će Iranu blokirati pristup šest milijardi dolara koje su SAD prenijele u okviru razmjene zatvorenika, što je korak koji su republikanci izveli kao odgovor na navodnu ulogu te zemlje u smrtonosnim napadima Hamasa na Izrael prošlog mjeseca.

Mjera nazvana Zakon o nedavanju novca za iranski terorizam usvojen je rezultatom 307:119 dok su republikanci nastojali da pozovu Bidenovu administraciju na odgovornost za ono što nazivaju njenim saučesništvom u finansiranju terorizma na Bliskom istoku koji podržava Iran.

"Uz takvu nestabilnost u regionu, posljednja stvar koju treba da uradimo je da damo pristup (sumi od) šest milijardi dolara, da bi bila preusmjerena na terorizam koji dodatno sponzorisao Iran", rekao je tokom debate kongresmen Michael McCaul, republikanac, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Zvaničnici administracije su odbacili ove kritike, napominjući da nijedno od sredstava nije stavljeno na raspolaganje Iranu i insistirajući da kada to bude slučaj, novac se može koristiti samo za humanitarne potrebe.

Republikanski kritičari poput McCaula kažu da, uprkos tome što je novac ograničen na pomoć, on je zamjenljiv i mogao bi da oslobodi druga sredstva Teheranu da pruži podršku Hamasu.

SAD i Iran su u augustu postigli provizorni sporazum koji je na kraju doveo do oslobađanja petorice pritvorenih Amerikanaca u Teheranu i nepoznatog broja Iranaca zatvorenih u SAD nakon što su milijarde dolara zamrznute iranske imovine prebačene iz banaka u Južnoj Koreji u Katar.

Ali nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. oktobra, SAD i Katar su se složili da Iran neće moći da pristupi novcu u međuvremenu, a zvaničnici su se zaustavili na potpunom ponovnom zamrzavanju sredstava.

Rezolucija koju podržava Republikanska stranka, sada ide u Senat, gdje je malo vjerovatno da će je podržati demokratska većina, propisuje uvođene novih sankcija fondovima kako bi se spriječio transfer bilo kakvog novca u Iran. Također prijeti sankcionisanjem bilo koje vlade ili pojedinca koji je uključen u obradu transfera sredstava.

Arhiv - Članovi porodice pozdravljaju Amerikanca Emada Shargija nakon što je sa još četiri zatvorenika oslobođen u razmjeni između SAD i Irana, 19. septembar 2023.
Arhiv - Članovi porodice pozdravljaju Amerikanca Emada Shargija nakon što je sa još četiri zatvorenika oslobođen u razmjeni između SAD i Irana, 19. septembar 2023.

Nekoliko demokrata koji su se protivili toj mjeri ustali su u odbranu odluke Bidenove administracije da prebaci novac u zamjenu za američke taoce, posebno u svjetlu situacije sa američkim taocima koje sada Hamas drži u Gazi.

"Iran je, naravno, kao Hamas, smrtonosan i korumpiran režim. Nisu prijatni. A ovo nije lako", rekao je tokom debate kongresmen Gregory Meeks, najviši demokrata u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma. "Ali zahvaljujući ovom sporazumu, pet američkih porodica je sada ponovo kod kuće".

Dodao je: "A Iran je izgubio polugu da drži ove američke taoce".

Visoki američki zvaničnici su nastojali da brane odluku o pregovorima sa Iranom uprkos tome što je on podržavao terorizam protiv SAD i njihovih saveznika. Ali zvaničnici su također priznali da je uticaj Irana na različite militantne grupe neporeciv.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG