Linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD priznao turski genocid nad Jermenima. Turska pozvala ambasadora SAD na razgovor


The Capitol
The Capitol

Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Jermenima, simboličnim glasanjem koje je razgnjevilo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dvije članice NATO.

To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na "sjećanje na genocid nad Jermenima" i "odbacivanje pokušaja (...) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima" kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv.

Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Turska je odmah reagovala i snažno osudila "politički čin lišen razuma, namijenjen isključivo jermenskom lobiju i antiturskim grupama".

Tursko ministarsvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora Dejvida Saterfilda i uputilo mu protest zbog rezolucije o priznavanju genocida nad Jermenima izglasanoj u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Tursko ministarstvo je navelo da odbacuje neobavezujuću rezoluciju kojom se masovno ubistvo Jermena za vreme turskog otomanskog carstva priznaje kao genocid.

Ambasador Saterfild pozvan je u ministarstvo u vezi sa odlukom koja je "lišena pravne ili istorijske osnove", naveli su turski zvaničnici.

Ambasador je pozvan i povodom sinoćnjeg usvajanja teksta u Predstavničkom domu Kongresa SAD u kome se predvidjaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u severoistočnoj Siriji, koji je usvojen sa 403 prema 16 glasova.

Oba dokumenta usvojena juče su znak pogoršanja tursko-američkih odnosa koji su zategnuti oko brojnih pitanja, posebno zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima koje Ankara smatra teroristima.

Tursko ministarstvo je navelo da su oba dokumenta napravljena za domaću upotrebu u SAD i da će narušiti odnose dve zemlje. Navodi se da poslanici, koji su kritični prema turskoj ofanzivi u Siriji, ne bi trebalo da se "svete" kroz rezoluciju o priznavanju genocida nad Jermenima.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procjenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Njemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svjetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obje strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

"Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer povijesti Kongresa: varvarska djela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Prema procjenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porekla.

Predsjednik SAD Donald Trump je u aprilu 2017. ocijenio masakr Jermena iz 1915. kao "jedan od najgorih masovnih zločina 20. vijeka". Iako on tada nije izgovorio reč "genocid", Turska je bijesno reagovala i osudila "dezinformacije" i "pogrešne definicije" američkog predsjednika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG