Linkovi

Sutra Molitveni Doručak u Washingtonu


Američki predsjednik Barack Obama će se sutra obratiti zvanicama na svom šestom po redu Nacionalnom Molitvenom Doručku. Očekuje se da predsjednik okupljenima govori o onome što njega najviše motivira.

Nacionalni Molitveni Doručak se održava već 62 godine, a prošle godine je predsjednik Obama rekao izmedjuostalog da taj dogadjaj pokazuje kako vjera može okupiti ljude.

"Ovaj dogadjaj govori nešto o nama - svake godine, u vrijeme trijumfa ili tragedije, u miru ili tijekom krize, mi se okupimo, ne kao republikanci ili demokrati, nego kao braća i sestre, kao djeca jednog Boga., kazao je Obama.

Okupljanja koja se fokusiraju na molitvu su integralni dio političkog kalendara u Washingtonu, i često se očekuje prisutnost predsjednika na takvim dogadjajima.

Profesor Mark Rozell je stručnjak za vezu izmedju predsjedničkog položaja i vjere, i on kaže:

"Ovdje ljudi očekuju da njihov predsjednik istinski vjeruje u Boga, i stoga im ne smeta kada se on uključuje u javno ispoljavanje religijskih stajališta.

Medjutim, ne slaže se svako s tim.

Barry Lynn ,svećenik i direktor grupe Amerikanci Ujedinjeni za odvajanje crkve od države, govori:

"Tehnički to nije kršenje Ustava ako predsjednik prisustvuje vjerskom dogadjaju koji se ne održava u vladinom objektu. Doručak se održava na primjer u jednom velikom hotelu. Medjutim, jako sam zabrinut time da političari u Sjedinjenim Državama imaju tendenciju da koriste vjeru u političke svrhe, kada drže govore navodeći riječi Isusa Krista, kao da je Krist taj koji treba donijeti odluku o našoj politici prema oružju ili o budžetu.

I sam predsjednik Obama priznaje da političari ne postaju vjernici time što prisustvuju takvom dogadjaju.

"Ponekad pomislim da, čim se završi ceremonija Molitvenog Doručka, sve ono o čemu smo govorili tom prilikom biva zaboravljeno, na taj isti dan., govori američki predsjednik.

Ipak, ovaj dogadjaj daje predsjedniku rijetku priliku da predstavi svoju vlastitu vjeru i kako ona podcrtava njegovu politiku.
XS
SM
MD
LG