Linkovi

Pozivi na reformu programa gostujućih radnika u SAD-u


Pozivi na reformu programa gostujućih radnika u SAD-u
Pozivi na reformu programa gostujućih radnika u SAD-u

Svake godine 66 tisuća osoba uđe u Sjedinjene Države zahvaljujući H2B vizi za takozvane gostujuće radnike

Svake godine 66 tisuća osoba uđe u Sjedinjene Države zahvaljujući H2B vizi za takozvane gostujuće radnike. Taj program savezne vlade daje priliku stranim radnicima da se uposle u ne-poljoprivrednim sezonskim zanimanjima koja Amerikance ne žele raditi, za minimalnu nadnicu, na poslovima koji su često naporni i dosadni.

Poslodavci tvrde da se Amerikanci za takve poslove ne prijavljuju. Među sezonskim radnicima koji svake godine stižu u Sjedinjene Države je oko tisuću Meksikanki koje dolaze autobusima sve do otoka u saveznoj državi Maryland da bi radili u ribljoj industriji. Raquel Trejo Rubio ima posao koji malo koji Amerikanac želi raditi. Ta 28-godišnja Meksikanka radi na vađenju mesa iz rakova, i provodi ovdje svake godine osam do devet mjeseci.

"Došla sam ovdje jer u Meksiku nema posla ni novca, imam kćer koju moram uzdržavati. U Meksiku sam zaradjivala 1400 pesosa, oko 110 dolara, za dva tjedna rada, ovdje to zaradim za tri dana. Posao nije težak kad se izvježbate. Ono što je teško jest odvojenost od obitelji."

Trejo radi za tvrtku G.W. Hall & Sons, velikog dobavljača plodova mora. Tona radi za dugim stolom na kojem je brdo rakova jutros uhvaćenih i onda skuhanih, spremnih za ciscenje. Trejo radi osam sati na dan, pet ili šest dana u tjednu zaradjujuci minimalac sedam dolara i 25 centi na sat, ponekad i vise ako je brza. Riskirajući ozljedu ona radi brzo bacajući prazne račje oklope u veliki kante za smeće. G.W. Hall & Son nekad je upošljavao američke radnike, no ne vise. Tvrtka kaze da sezonski poslovi za Amerikance nisu privlačni, te vlasnik, Brian Hall tvrdi da radi sve sto može da bi držao svoje meksičke uposlenike sretnim.

"Mi im osiguravamo prijevoz. Stanuju u kuci sa satelitskom televizijom, rashladnim uređajem, sto god žele, ja im donesem. Devedeset posto mog prometa je račje meso, i bez ovih cura, ja bih morao zatvoriti firmu kao i svi ostali ovdje."

Unatoč tome novo izvjesce Pravnog fakulteta pri Sveučilištu American u Washingtonu, sastavljeno na osnovu razgovora s 40 uposlenika, kaže da ovi poslodavci iskorištavaju svoje sezonske uposlenike. Radnica Elisa Martinez Tovar sudjelovala je na konferenciji za novinstvo povodom objavljivanja tog izvješća. Ona je doživjela niz zlostavljanja od strane osobe koja ju je regrutirala za ovaj posao, živjela je u kuci sa štakorima, te nije imala dosta posla.

"Nepoznavajući ovu zemlju mi zamišljamo da ce sve biti krasno, no kad dodjemo ovdje, vidimo da je realnost drugačija. Kad sam htjela promijeniti svoj posao moj sef mi je rekao da ne mogu otići, da sam došla raditi za njega, da je za mene platio tisuću dolara, te da sam obavezna ostati. Ako odem, on je rekao da ce me prijaviti Uredu za useljavanje, da ću biti deportirana i vise se neću moći vratiti."

Bill Sieling, izvrsni direktor udruge riblje industrije Zaljeva Chesapeake, poriče navode iz tog izvjesca.

"Mi nismo znali da se ovo izvjesce priprema, i mnoge od stvari u njemu nisu točne. Nasi standardi i današnji uvjeti nisu istinito prikazani u njemu."

Glavni autor izvjesca Jayesh Rathod, asistent na Pravnom fakultetu Sveucilista American kaze da izvjesce poziva na reformu načina na koji se regrutiraju radnici u Meksiku i na poboljšavanje uvjeta njihovog rada u Sjedinjenim Državama, a ne na ukidanje ovog popularnog programa.

"Žene su nam rekle da je ovaj program kljucan za njihov život, da je bio vrlo koristan za njih i za obrazovanje njihove djece, te da ne žele da se ukine. Ono što one žele jest da program bude fleksibilan, da mogu promijeniti poslodavca i zaraditi dovoljno da se ne moraju vratiti u Meksiko s dugom."

To je ono sto i Trejo želi. Ona je vec dovoljno zaradila za otvoriti mali dućan u Meksiku,no dok god taj dućan ne bude mogao izdržavati njenu obitelj i pružiti bolju budućnost njenoj kćeri, ona se i dalje želi vraćati svojem poslu čišćenja rakova u Americi.

XS
SM
MD
LG