Linkovi

Povratak sjevernoameričkog losa


Sjevernoamerički los
Sjevernoamerički los

Prije tri godine njihov je broj procijenjen na oko 500, a danas se smatra da bi ih moglo biti oko 800

Osim što se u njoj nalazi najveća velegradska regija u Americi, savezna država New York može se pohvaliti i s dva i pol milijuna hektara zaštićene planinske divljine. Upravo zbog njene zaštićenosti, vjeruju pobornici očuvanja prirode, na to se područje počeo vraćati sjevernoamerički los, vrsta jelena koja je u ovom dijelu Amerike umalo odumrla.

Sjevernoamerički los najveća je vrsta jelena. Mužjaci teže do 720 kilograma, a mogu narasti do dva i pol metra, ne računajući glavu i rogove, čiji raspon može doseći i preko jednog metra. Ta je vrsta jelena nekoć nesputano lutala šumama sjeveroistočnog dijela američkog kontinenta.

Kad je početkom 19. stoljeća započela komercijalna sječa drveća, ova je životinja poslužila drvosječama kao ekonomičan izvor hrane: jednim sjevernoameričkim losom mogli su nahraniti 60-ak radnika. Michale Glennon, ekologinja iz Udruge za zaštitu divljih životinja kaže da drvosječe nisu samo brojčano ugrozili populaciju ove vrste jelena, već su i uništili njihovo stanište:

"Dom sjevernoameričkog losa su šume, a one su nemilosrdno uništavane u ovom dijelu Amerike."

Već polovinom 19. stoljeća losovi u državi New York bili su gotovo istrijebljeni. Dave Gross, kustos Muzeja divljih životinja na području planinskog lanca Adirondack, kaže da se ova ogromna stvorenja na tom području nisu mogla primijetiti tokom više od 100 godina…no, onda se dogodilo čudo:

"Sedamdesetih godina prošlog stoljeća u planinama Adirondack bio bi opet primijećen pokoji jelen. A prije tri godine njihov je broj procijenjen na oko 500. Smatra se da bi ih danas moglo biti oko 800."

Međutim, Dave Gross smatra da bi preveliki broj losova sada mogao uništiti vegetaciju i staništa nekih ptica. Osim toga, oni predstavljaju i rizik za vozače jer zbog slabe vidljivosti na cesti tokom noći može doći do sudara s ovim životinjama koje su često dvostruko teže od prosječnog automobila.

Stoga su ekolozi odlučili saznati koliko se točno losova vratilo u ovo područje. U tu su svrhu obučili pse da nanjuše izmet jelena. Iz njega se može vidjeti čime se losovi hrane i zbog čega su se vratili u ovo područje. Prema jednoj teoriji, tvrdi ekologinja Michale Glennon, ponovna pojava losa pripisuje se zakonima koji štite ovaj rezervat, kao i nekoliko koridora zaštićene zemlje koja povezuje planine Adirondack s državama Maine, Vermontom i Kanadom, što ovim životinjama omogućuje nesmetane migracije.

"Na šumskom rezervatu države New York zakonom je zauvijek zabranjena sječa drveća, kao i ikakva prodaja ili prijenos zemlje. On bi zauvijek trebao ostati divljina, jer nije dozvoljen nikakav oblik ljudske intervencije."

Osim losova, zaštita ovog područja doprinjela je povratku i drugih životinjskih vrsta u posljednjih nekoliko desetljeća: bjeloglavg orla, vidri, gavrana i mnogih drugih. Međutim, trebat će još barem desetak godina da se utvrdi je li se los zaista vratio zauvijek. Stručnjaci za ekologiju kažu da je sama činjenica da se los vraća u ovo podneblje primjer da je u modernom svijetu – usprkos gradnji i širenju urbanih područja, problemima sa zagađenjem – ipak moguća obnova jedne životinjske vrste prirodnim putem. Drugim riječima: kad se je pusti na miru, priroda će se sama regenerirati.

XS
SM
MD
LG