Linkovi

Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja


Delegates are seen at the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain Nov. 12, 2021.

Sporazum o klimi postignut je u subotu (13. novembra) uveče na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, nakon nekoliko dana rasprave.

Svih 197 članica Ujedinjenih nacija su potpisale Sporazum, uprkos velikoj rezervi i razočarenju koje su mnogi izrazili za tekst Sporazuma, prenosi BBC.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na "postupno smanjenje", a ne "postepeno ukidanje" energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

Zemlje su se prepirale oko finih detalja u subotu cijeli dan - ali su posljednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje "postepeno ukinuti" proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljika.

Ova formulacija je u finalnoj verziji Sporazuma promijenjena u "postepeno smanjivanje", što je izazvalo ljutite reakcije evropskih i nekoliko ostrvskih država.

Međutim, sve strane su se ipak složile s dogovorom, jer su mnogi ocijenili kako je cjelokupni paket bolje imati nego da uopšte nema dogovora.

Predsjednik COP-a Alok Sharma ranije je rekao delegatima kako je "ovo trenutak istine za našu planetu".

Američki izaslanik John Kerry izjavio je da tekst "podiže ambicije" na globalnom nivou i dodao da "ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog".

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da saustavi povećanje temperature na Zemlji na 1,5C i ograniče najgori uticaji klimatskih promjena.

U prvom nacrtu potencijalnog sporazuma, objavljenom pred konferenciju o klimi COP26, bio je naveden poziv državama da ojačaju svoje ciljeve smanjenja ugljika do kraja naredne godine.

Nacrt sporazuma naglašavao je "uzbunu i zabrinutost" zbog globalnog zagrijavanja kojeg planeta već doživljava, te sadržavao poziv zemljama da smanje emisije plinova za pola do 2030. godine.

XS
SM
MD
LG