Linkovi

Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja


Delegates are seen at the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain Nov. 12, 2021.
Delegates are seen at the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain Nov. 12, 2021.

Sporazum o klimi postignut je u subotu (13. novembra) uveče na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, nakon nekoliko dana rasprave.

Svih 197 članica Ujedinjenih nacija su potpisale Sporazum, uprkos velikoj rezervi i razočarenju koje su mnogi izrazili za tekst Sporazuma, prenosi BBC.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na "postupno smanjenje", a ne "postepeno ukidanje" energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

Zemlje su se prepirale oko finih detalja u subotu cijeli dan - ali su posljednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje "postepeno ukinuti" proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljika.

Ova formulacija je u finalnoj verziji Sporazuma promijenjena u "postepeno smanjivanje", što je izazvalo ljutite reakcije evropskih i nekoliko ostrvskih država.

Međutim, sve strane su se ipak složile s dogovorom, jer su mnogi ocijenili kako je cjelokupni paket bolje imati nego da uopšte nema dogovora.

Predsjednik COP-a Alok Sharma ranije je rekao delegatima kako je "ovo trenutak istine za našu planetu".

Američki izaslanik John Kerry izjavio je da tekst "podiže ambicije" na globalnom nivou i dodao da "ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog".

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da saustavi povećanje temperature na Zemlji na 1,5C i ograniče najgori uticaji klimatskih promjena.

U prvom nacrtu potencijalnog sporazuma, objavljenom pred konferenciju o klimi COP26, bio je naveden poziv državama da ojačaju svoje ciljeve smanjenja ugljika do kraja naredne godine.

Nacrt sporazuma naglašavao je "uzbunu i zabrinutost" zbog globalnog zagrijavanja kojeg planeta već doživljava, te sadržavao poziv zemljama da smanje emisije plinova za pola do 2030. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG