Linkovi

POST - mreža koja osluškuje život u pacifičkom podmorju Sjeverne Amerike


Znanstvenici pričvršćuju odašiljač na kečigu, na rijeci Fraser u kanadskoj provinciji British Columbia
Znanstvenici pričvršćuju odašiljač na kečigu, na rijeci Fraser u kanadskoj provinciji British Columbia

Jedinstvena mreža podvodnih "prislušnih" uređaja razmještena je uzduž 3000 kilometara duge zapadne obale Sjeverne Amerike, u okviru globalnog projekta pod nazivom Cenzus oceanskog života. Njegov je cilj sagledati raznolikost i obilje života u oceanima svijeta

Jedinstvena mreža podvodnih "prislušnih" uređaja razmještena je uzduž 3000 kilometara duge zapadne obale Sjeverne Amerike, u okviru globalnog projekta pod nazivom Cenzus oceanskog života. Njegov je cilj sagledati raznolikost i obilje života u oceanima svijeta. Sjevernoamerička zvučna mreža počela je iznjedrivati neka nočekivana zapažanja o migracijskim navikama i staništu morskog svijeta.

POST je mreža koja prisluškuje život u pacifičkom podmorju Sjeverne Amerike, a sastoji se od više od 400 hidrofona razmještenih po dnu oceana. Ribe s pričvršćenim malim odašiljačima emitiraju poseban signal kad prolaze u blizini jednog od podmorskih prijemnika. Direktor mreže POST Jim Bolger kaže da je niz malih prijemnika razmješten u linijama okomito na obale u razmacima od oko 800 metara. Te linije koje znaju biti duge i do 50 kilometara stvaraju mrežu koja daje izravne informacije o kretanjima riba koje do sad nisu bile dostupne.

"Volim o tome misliti kao da smo ribama dali mobitele. Kad prođu preko neke od linija, mi to čujemo tako da možemo odrediti u kojem se pravcu kreću i koliko brzo. Kad ne stigne do sljedeće linije, znamo da se naselila negdje između ili je možda umrla, što nam daje novi način da uistinu razumijemo njihovo kretanje."

Tijekom proteklih šest godina mreža POST je pratila oko 16 tisuća označenih morskih životinja i riba, 18 različitih vrsta, od lososa veličine hrenovke do velikog bijelog morskog psa. Prvi rezultati tih osmatranja nedavno su objavljeni, a među njima je bilo nekih neočekivanih spoznaja. Na primjer, ugrožena vrsta kalifornijske kečige zimi prevali veliku udaljenost putujući na sjever. Taj podatak može pomoći nastojanjima da se ta riblja vrsta očuva.

Drugi rezultati pobijaju teoriju da lososi lošije podnose život u riječnim tokovima na kojima su postavljene brane nego u divljim vodama. Bolger spominje rezultate usporedbe životnog ciklusa lososa u rijeci Columbiji na kojoj ima puno brana s onima koje žive u vodama rijeke Fraser, na jugu kanadske provincije British Columbia, na kojoj nema brana.

"Stopa smrtnosti lososa je ista u obje rijeke. Što to uopće znači teško je reći, no navodi nas na razmišljanje o tome koji faktori uistinu imaju utjecaj na riblji život i zdravlje u tim velikim rijekama."

Bolger kaže da mreža POST može pomoći utvrđivanju početnog stanja kada je riječ o kretanjima različith vrsta i kako se ti ritmovi mijenjaju u odnosu na klimatske promjene.

"Bilo da je riječ o klimatskim promjenama ili drugim faktorima, sada počinjemo uistinu razumijevati kako se vrste koje žive u oceanima prilagođavaju ili zbog čega im to ne uspijeva, što nam može pomoći u očuvanju morskog života. Ovo je uistinu kao da smo odjednom upalili svjetlo u mračnoj sobi, što su oceani do sada i bili."

Svi dosadašnji rezultati tog istraživanja objavljeni su i dostupni besplatno svima putem interneta na web stranici postcoml.org.

XS
SM
MD
LG