Linkovi

Poslanici RS odlučuju o neustavnim zakonima


Narodna skupština RS, decembar 2021.
Narodna skupština RS, decembar 2021.

Počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj će se raspravljati o zakonskim rješenjima koja predviđaju osnivanje agencije za lijekove i visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj će se raspravljati o zakonskim rješenjima koja predviđaju osnivanje agencije za lijekove i visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Oba zakona su neustavna, jer pokušavaju da prenesu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine (BiH) na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

Sjednica je počela u prijepodnevnim časovima 8. februara, usvajanjem dnevnog reda, zatim su uslijedila pitanja poslanika za ministre u entitetskoj Vladi - nakon čega je počela rasprava o sedam prijedloga i dva nacrta zakona, među kojima su i sporna zakonska rješenja.

Opozicija u RS skeptična po pitanju zakona

Jelena Trivić, poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), tokom sjednice je ocijenila da od najavljenih zakona neće biti ništa, kao što su, podsjeća, najavljivali na sjednici 10. decembra.

"Mi smo i tada upozoravali da vi to nećete uraditi. Ja i sad govorim da to neće stupiti na snagu, da neće biti primjenjivano i da neće ništa biti od toga", smatra Trivić.

"Režim u Republici Srpskoj nema iskrenu namjeru da vrati bilo koju nadležnost, nego isključivo igra predizborne igrice što pokazuje i Zakon o VSTS RS koji predlažu a koji stupa na snagu, možete li zamisliti, poslije – godinu dana", ovako je najavljeni zakon prokomentarisao Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

On napominje da se svi slažu kako VSTS nije dobar, ali da vlasti u RS žele da napravi na entitetskom nivou "još jedan isti takav, jednako loše organizovan i nefunkcionalan".

U saopštenju za javnost, Šarović naglašava da vlast ne kaže ništa da li na teritoriji RS i dalje važi Zakon o VSTS u BiH i pokušava bacati predizbornu prašinu u oči, vodeći čitavu Republiku Srpsku u pravnu anarhiju i nesigurnost''.

Nenad Nešić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), u saopštenju ističe da "očekuje da vlast u Republici Srpskoj počne donositi zakone koji će početi važiti 2100. godine.

Podsjeća da se zakonom dijele nadležnosti između RS i BiH.

"I dalje ostaje VSTS na nivou BiH i pravosuđe na nivou BiH, s tim da se formira i VSTS koji će birati sudije i tužioce u Republici Srpskoj. I sve to ćemo raditi možda za godinu dana", naglasio je predsjednik DNS-a.
"Zar nisu govorili da advokati nemaju šta da rade u VSTS, a sad opet predlažu da jedan član VSTS bude advokat? Zar nisu govorili da treba razdvojiti Visoko sudski i Visoko tužilački savjet, ali opet ostaju spojeni", podsjeća Nešić.

Reakcija iz američke ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH pozvala je sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o VSTS-u.

"Prijetnje povlačenjem iz državnih institucija i uspostavom paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska ometaju stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine na štetu svih njenih građana. Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije. Sada je vrijeme da se radi na transparentnosti i odgovornosti koje su potrebne BiH kako bi napredovala", navodi se u odgovoru za RSE iz Ambasade SAD-u BiH 7. februara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG