Linkovi

Poreske olakšice za čistu energiju donose uštedu američkim potrošačima


An electric vehicle
An electric vehicle

Već od 1. januara mnogi Amerikanci se kvalificiraju za poreske olakšice u iznosu do 7 i po hiljada dolara za kupovinu električnog vozila.  Takva olakšica, koja je dio novog zakona o smanjenju inflacije, za cilj ima podstaknuti prodaju električnih vozila i smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova. 

Ali složen niz uvjeta, uključujući i to gdje vozila i baterije moraju biti proizvedeni kako bi se kvalificirala za ovaj program, baca sumnju na to da li će iko biti u mogućnosti dobiti olakšicu u punom iznosu.

U prvih par mjeseci 2023, odgađanje pravila Ministarstva financija će punu olakšicu vjerovatno učiniti privremeno dostupnom potrošačima koji ispunjavaju uvjete vezane za prihode i cijenu vozila. Manji iznos, 4 hiljade dolara, biće dostupan onima koji žele kupiti polovno električno vozilo.

Međutim, prema novim pravilima, neki automobili koji su prije bili na listi onih za koje je postojala odvojena poreska olakšica još od 2010 više se neće kvalificirati, jer se proizvode van Sjeverne Amerike. Među njima su neki modeli Kia, Hyundai i Audija.

Nove poreske olakšice koje će biti dostupne do 2032 za cilj imaju učiniti vozila koja ne štete okolini više dostupnim.

Kako bi se kvalificirala za ovu olakšicu, električna vozila moraju biti proizvedena u Sjevernoj Americi. Ograničenja na cijenu vozila i prihode kupca za cilj imaju diskvalificirati bogatije potrošače.

Počevši u martu, složena pravila će se odnositi i na dijelove baterija. 40% minerala za proizvodnju baterije mora doći iz Sjeverne Amerike ili zemlje koja sa Sjedinjenim državama ima ugovor o slobodnoj trgovini, ili moraju biti reciklirani u Sjevernoj Americi. 50% svih dijelova baterija mora biti proizvedeno ili sastavljeno u Sjevernoj Americi, a taj procent će se povećati na 100%.

Počevši sa 2025, mineralni za baterije neće moći doći iz, kako se navodi, strane zemlje koja je predmet zabrinutosti, što se uglavnom odnosi na Kinu i Rusiju. To je zabrinjavajući uvjet za auto industriju jer brojni metali za proizvodnju električnih vozila i njihovi dijelovi sada dolaze iz Kine.

Među vozilima koja se trenutno nalaze na listi onih koji se kvalificiraju za poresku olakšicu za potrošače su neki modeli Chryslera, Forda, Tesle, Jeepa, Lincolna, Nissana i Riviana. Dodatni modeli će biti dodati listi u narednim sedmicama i mjesecima.

Kako bi se kvalificirala, manja vozila ne smiju biti skuplja od 55 hiljada dolara, a kamioneti, sportska vozila i kombiji ne smiju biti skuplji od 80 hiljada dolara.

Sve je ovo dio američkih troškova od 370 milijardi dolara za čistu energiju, što je najveće američko investiranje u borbu protiv klimatskih promjena, što je svojim potpisom u augustu ozakonio predsjednik Biden. Električna vozila trenutno sačinjavaju oko 5% prodaje novih automobila u Sjedinjenim državama. Biden je zacrtao cilj da ta cifra bude 50% do 2030 godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG