Linkovi

Poplave i nestanci struje na istoku poslije olujnog nevremena širom Amerike


Poplavljeni automobili u Lodiju, u New Jerseyju. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Poplavljeni automobili u Lodiju, u New Jerseyju. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Ogromna oluja pogodila je sjeveroistok Amerike, praćena obilnom kišom i snažnim vjetrom. Stotine hiljada domaćinstava i radnji ostale su bez struje u nevremenu koju je zahvatilo veći dio Sjedinjenih Država.

U oluji, koja je počela u utorak veče, preplavljeni su putevi i oboreno drveće i dalekokovodi. Naleti vjetra dostizali su 88 kilometara na sat, a vjetrovito vrijeme očekuje se i u srijedu.

Prethodno su tornada pogodila jug zemlje, a mećave zahvatile srednji zapad i sjeveroistok.

New Jersey

Guverner New Jerseyja Phil Murhpy proglasio je vanredno stanje uoči oluje. Mnoge ulice i putevi su poplavljeni, a nivo rijeka raste nakon što je u nekim područjima od utorka veče palo 7,6 centimetara kiše.

Murphy je rekao da je 56.000 domova bez struje i da je prijavljeno nekoliko stotina nesreća na putevima, ali nije bilo žrtava. Za vikend se najavljuje još jedna oluja.

Poplavljena naselja u New Jerseyju. (Foto: AP/Seth Wenig)
Poplavljena naselja u New Jerseyju. (Foto: AP/Seth Wenig)

New York

Čak i prije plime u srijedu ujutro, djelovi južne obale Long Island već su bili poplavljeni. Zbog oluje, nekoliko škola širom Long Island je zatvoreno ili su časovi odloženi.

Zvaničnici grada New Yorka evakuisali su gotovo 2.000 migranata iz šatorskog naselja prije oluje, zbog straha da bi kompleks mogao da se sruši u snažnom vjetru. Na fotografijama se vidi kako migrantske porodice spavaju na podu jedne škole u Brooklynu. Nakon što se smanjio intenzitet vjetra, migranti su se vratili u šatorsko naselje.

Kiša u Queensu, u New Yorku. (Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP)
Kiša u Queensu, u New Yorku. (Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP)

Nova Engleska

U Danburyju, u Connecticutu, preplavljene su ulice nakon što se u kiši tokom noći otopio snijeg. Najmanje jedan vozač spasen je iz preplavljenog automobila.

U Bozrahu, također u Connecticutu, napukla je brana, a lokalni i državni zvaničnici pomno prate situaciju. Lokalna trafostanica je isključena da bi se izbjegla šteta od poplave nakon pucanja brane, a oko 5.000 domova i radnji je bez struje.

U Maineu su zbog oluje otkazani brojni skupovi, a neka područja i dalje se oporavljaju od velike mećave tokom vikenda i poplava prethodnog mjeseca.

Na jednom od ostrva u Maineu, naleti vjetra bili su 153 kilometra na sat, dok je na dijelu obale New Hampshirea puhao vjetar od 134 kilometra na sat, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Desetine hiljada domova i radnji je bez struje, uglavnom u priobalnim područjima koja su zahvatili vjetar i kiša. Dalje prema kopnu, pao je veliki snijeg. Izdata su upozorenja na bujične poplave, a guvernerka Mainea pozvala je građane da ne izlaze na puteve.

U Vermontu, oluja je bila praćena vjetrom jačine do 112 kilometara na sat, snijegom i kišom. Gotovo 30.000 domova je bez struje, a mnoge škole su zatvorene ili su odložile časove.

Srednji zapad

Zbog klizavih puteva, u Wisconsinu i Michiganu su poslije sudara stradala dva vozača. U sniježnoj oluji, koja je srednji zapad zahvatila u ponedjeljak, gradovi širom tog regiona su zatrpani.

U nekim područjima je palo do 30 centimetara snijega, uključujući Kansas, istok Nebraske, Južnu Dakotu, zapad Iowe i jugozapad Minnesote.

Snijeg u mjestu Oskaloosa, u Iowi. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Snijeg u mjestu Oskaloosa, u Iowi. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Nevrijeme je već uticalo na kampanju za stranačke izbore u Iowi 15. januara. U toj državi se očekuju sniježne padavine sa mogućom temperaturom 18 stepeni ispod nule.

Meteorolozi upozoravaju da bi u djelovima srednjeg zapada temperature mogle da budu opasno niske, i do 29 stepeni Celzijusa ispod nule. i čak niže u Chicagu, Kansas Cityju i nekim dijelovima Montane.

Jug

Nekoliko smrtnih slučajeva povezano je sa olujama na jugu Amerike koji je pogođen obilnom kišom, tornadima, gradom i snažnim vjetrom.

Osamdesetjednogodišnja žena u Alabami poginula je kada je u tornadu prevrnuta prikolica u kojoj je živjela. Još jedna osoba je stradala u Sjevernoj Karolini u, kako se sumnja, takođe tornadu. U Georgiji, jedan muškarac je poginuo kada je palo stablo na njegov automobil.

Posljedice tornada na Floridi. (Foto: Bay County Sheriff's Office via AP)
Posljedice tornada na Floridi. (Foto: Bay County Sheriff's Office via AP)

Tokom oluje uništeni su krovovi kuća i ograde, a Nacionalna meteorološka služba planira da u srijedu pošalje tri tima da ispitaju štetu od tornada u djelovima Floride i Georgije.

U mnogim dijelovima Floride u srijedu su na snazi bila upozorenja na poplave.

Pacifički sjeverozapad

Mećava je u utorak zahvatila planine u državama Washington i Oregon, izazvala nestanke struje i dovela do zatvaranja autoputeva i skijališta. U jednom trenutku je oko 150.000 mušterija bilo bez struje, ali je to palo na manje od 20.000 do srijede ujutro.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG