Linkovi

SAD: U očekivanju govora pape Franje u Kongresu


Zastupnik Paul Gosar, Republikanac, najavio da će bojkotirati papin govor u Kongresu zbog papinih „smiješnih“ poruka o klimatskim promjenama.

Papa Franjo je prvi poglavar rimo-katoličke crkve koji će se, biće to 24. septembra, obratiti članovima oba doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Senatori i zastupnici sa nestrpljenjem očekuju govor čovjeka kojeg širom svijeta nazivaju "papom siromašnih," vjerskog lidera koji se ne ustručava otvoreno i jasno reći što misli o nepravdi i jazu koji dijeli bogate i siromašne. U najkraćem, Na Capitol Hillu svojevrsna groznica u očekivanju onoga što će za tri dana reći papa Franjo je već sada na vrhuncu.

Taj govor sa najviše nestrpljenja očekuje John Boehner, predsjedavajući Zastupničkog doma, pobožni katolik, oštri političar i čvrsti konzervativac, na čiji će poziv poglavar rimo-katoličke crkve govoriti u Kongresu. Tim povodom u specijalnoj video-poruci Boehner je, pored ostalog, rekao:

"Papa prodire do siromašnih, podstiče ih da budu čvršći u svojoj vjeri. Istovremeno, neka njegova stajališta su podosta kontroverzna. Ali.... on je papa."

Neki analitičari procjenju da bi zbog tih kontroverznih stajališta John Boehner, Republikanac, mogao zažaliti što je papu pozvao da govori u Kongresu. Papa Franjo otvoreno govori o riziku sa kojim se svijet suočava zbog ogromne ekonomske nepravde i nepovoljnih klimatskih promjena, pozdravlja sporazum o iranskom nuklernom programu i po tome je mnogo bliži stajalištima i uvjerenjima američkog predsjednika Baracka Obame, Demokrate.

Analitičar, velečasni Thomas Reese, o tome kaže:

"Kada papa dođe u Kongres... i ako kaže da bi trebali prihvatiti imigrante i izbjeglice, da bi trebali mnogo više brinuti o siromašnim, ili efikasnije štititi prirodno okruženje.... to su ideje i pogledi koje će Demokrati pozdravljati snažnim aplauzima. Kako će reagirati Republikanci? Sjediti skrštenih ruku? Ako budu aplaudirali, članstvo konzervativnog pokreta Čajanka biće time vrlo nezadovoljno."

Zastupnik Paul Gosar, Republikanac, već je najavio da će bojkotirati papin govor u Kongresu zbog, kako je rekao, papinih smiješnih poruka o klimatskim promjenama. Zastupnik Luis Gutierez, Demokrata, poredi papina zalaganja za pomoć migrantima sa oštrom anti-imigrantskom retorikom Donalda Trumpa, vodećeg predsjedničkog kandidata Republikaske stranke.

"Na mnoge načine papa Franjo je protuotrov za Trumpov otrov" – itiče Gutierez.

S druge strane, papa može reći, primjera radi, o braku osoba istog pola ili abortusu, ono što se Demokratama neće dopasti.

Thomas Reese procjenjuje da bi papa Franjo mogao senatorima i zastupnicima uputiti, za Sjedinjene Države, vrlo aktuelnu poruku:

"Mislim, nadam se da će im reći... manite se usko-stranačke politike. Morate biti jedinstveni, raditi zajedno na rješavanju i američkih i svjetskih problema. Kada to bude govorio svi Amerikanci će stati na noge i aplaudirati."

Realno je reći da će trebati mnogo više od takve papine poruke da bi Republikanci i Demokrate u Kongresu bili jedinstveniji i više nego do sada radili zajedno.

SAD: U očekivanju govora pape Franje u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG