Linkovi

Predstavnici drugih religija pozdravili izbor novog Pape


Papa Franjo Prvi
Papa Franjo Prvi
Dok katolici širom svijeta dobrodošlicom dočekuju novog Papu, i predstavnici drugig svjetskih vjera reagiraju na izbor Vatikanskog lidera, čestitkama i nadom u obnavljanje medjusobnih veza.

Organizacija Islamske Suradnje, sa sjedištem u Saudijskog Arabiji, koja predstavlja 57 zemalja, je saopćila da se nada da će izbor novog pape označiti obnavljanje odnosa izmedju islama i kršćanstva. U čestitki je izmedjuostaloga, generalni sekretar Organizacije rekao da se nada da će iskreno prijateljstvo biti obnovljeno.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekar je takodjer čestitao novom Papi, prenijevši i poziv palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa:

Predsjednik Abbas poziva njegovu svetost da posjeti Svetu Zemlju, Jerusalem i Betlehem. Čestitamo Papi i Vatikanu. Predsjednik Abbas je odlučan nastaviti ulagati maksimum napora da bi se njegovali i poboljšali odnosi izmedju Palestine i Vatikana.

Sa kairskog univerziteta Al Azhar , centra islamskog učenja, su kazali da se nadaju boljim odnosima sa Vatikanom vodjenim Papom Franjom.

Odnosi izmedju Vatikana i Islamskog svijeta su bili napeti tijekom liderstva Pape Benedikta 16., koji je prošli mjesec dao ostavku.

U svom govoru, naime, na univerzitetu u Regensburgu , Njemačka, 2006. godine, komentari Pape Benedikta su protumačeni kao napad na islam. On je izmedjuostaloga rekao slušateljima da je poslanik Muhammad širio vjeru kroz nasilje, tj. putem mača.

I druge vjere su pozdravile novoizabranog čelnika rimo - katoličke crkve.

Izraelski predsjednik Shimon Peres je rekao u Jeruzalemu:

Sveti Papa je značajan lider za sve nas, a ne samo za katoličku zajednicu.

U Moskvi, otac Kirill Gorbunov iz Crkve Bezgrešnog Začeća je rekao da će odnosi Vatikana i ruske pravoslavne crkve biti bliski pod novim Papom.

Sjećam se riječi jednog predstavnika ruske pravoslavne crkve o novom Papi iz Buenos Airesa, koji se prisjetio da je Papa posjetio jednu pravoslavnu crkvu. On je bio uvjeren da je to čovjek koji poznaje i voli pravoslavnu vjeru. To pokazuje da za ovog pontifa pravoslavna crkva nije nešto strano.

Papa Franjo Prvi je prvi Latinoamerički pontif na čelu katoličke crkve.
XS
SM
MD
LG