Linkovi

Poništena presuda - novi roman Michaela Connellyja


Poništena presuda - novi roman Michaela Connellyja
Poništena presuda - novi roman Michaela Connellyja

Michael Connelly u svojem najnovijem romanu čitateljima dovodi dva svoja glavna junaka – detektiva Harryja Boscha, koji se pojavljuje u dvadesetak njegovih ranijih trilera, i njegova polubrata, odvjetnika Mickeya Hallera koji je debitirao 2007. u romanu Odvjetnik iz limuzine

Michael Connelly u svojem najnovijem romanu Poništena presuda čitateljima dovodi dva svoja glavna junaka – detektiva Harryja Boscha, koji se pojavljuje u dvadesetak njegovih ranijih trilera, i njegova polubrata, odvjetnika Mickeya Hallera koji je debitirao 2007. u romanu Odvjetnik iz limuzine. Njih dvojica preuzimaju slučaj koji sa sobom nosi veliki osobni i politički rizik. Nasuprot njima, nalaze se optuženik pušten uz jamčevinu i njegov odvjetnik, vrlo vješt u manipuliranju medijima.

Novi Connellyjev roman govori o čovjeku koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva djeteta. Nakon što je odslužio 24 godine kazne, prizivni sud, u svjetlu novih DNK dokaza, poništava presudu i vraća predmet natrag na prvostupanjsku instancu. Tužitelji trebaju odlučiti hoće li ponovno suditi navodnom ubojici ili odustati, što bi praktički dovelo do njegova puštanja na slobodu.

Glavni tužitelj angažira odvjetnika Mickeya Hallera da posebno za ovu priliku preuzme ulogu tužitelja. On pristaje, ali kao uvjet postavlja da mu se za glavnog istražitelja dodjeli junak dvadesetak ranijih Connellyjevih romana, detektiv Harry Bosch. Ovo nije prvi put da autor ovu dvojicu junaka sjedinjuje u nekom od svojih romana, ali je prvi put da su obojica na neki način glavni junaci trilera.

"Nije bilo teško uvesti njih dvojicu u isti roman i navesti Harryja i Mickeya da surađuju. Prije početka pisanja donio sam stratešku odluku da ću alternirati poglavlja s njima dvojicom. Ne kao u ranijem romanu gdje se Harry pojavljuje tek mjestimično kao sporedni lik. Ovaj put želio sam da obojica budu glavni junak i tako sam alternirao poglavlja. Ta me odrednica na kraju primorala da oba lika tretiram na jednak način," kaže Michael Connelly.

Kao i druga Connellyjeva djela, i ovo karakterizira napeta radnja, pažljivo konstruiran zaplet, uvjerljivi dijalozi – što se posebice odnosi na poglavlja iz sudnice – te nadasve vjerodostojni likovi. Posebnu težinu Poništenoj presudi daju fascinantni detalji o policijskim tehnikama fizičkog i elektronskog praćenja, forenzički detalji i policijske procedure općenito - sve ono što je autor prije dvadesetak godina kao novinar Los Angeles Timesa, koji prati "crnu kroniku" u drugom po veličini američkom gradu, naučio. Naravno, radnja Poništene presude, kao i svih Connellyjevih romana, događa se u Los Angelesu.

"Svako od mjesta koje spominjem u svojim romanima je stvarno mjesto. Ja sam ili tamo bio kao posjetitelj ili sam išao u okviru istraživanja za svoju knjigu. Budući da dolazim iz novinarstva, pokušavam ta mjesta učiniti stvarnima koliko god je to moguće, uključujući restorane, konkretne zgrade, raspored ulica i sve što uz to ide. Na neki način to mnogo znači čitateljima, od kojih mnogi nisu nikad bili u Los Angelesu. Dobio bih pismo od nekog, recimo, u Londonu tko mi kaže da je pročitao neki moj roman i da je pogledao lokacije na Googleovim zemljovidima i satelitskim snimkama i da mu je to obogatilo čitateljsko iskustvo. To je i razlog zašto se trudim da sve lokacije u mojim romanima budu vrlo realistične," kaže autor.

U romanu Poništena presuda Michael Connelly djelotvorno pokazuje i to kako politika i javno mnijenje mogu utjecati na pravosuđe i kako neki sudski slučaj o kojem se mnogo piše u medijima može lako dovesti do ozbiljnih pogreški u prosudbi, ali i presudi. Možda najvažnija poruku ovog trilera jest da u složenom sudskom procesu obje strane trebaju biti spremne na faktor neočekivanoga. Najnoviji roman Michaela Connellyja Poništena presuda objavila je izdavačka kuća Little, Brown & Company.

XS
SM
MD
LG