Linkovi

Pompeo: Razgovori o ugovaranju samita Kima i Trumpa idu u pravom smjeru


Visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong Chol rukuje se sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, New York, 31. maj 2018.
Visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong Chol rukuje se sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, New York, 31. maj 2018.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u četvrtak da je uvjeren da se razgovori sa sjevenokorejskim zvaničnicima kreću u pravom smjeru ka samitu i da će izaslanik Sjeverne Koreje otputovati u Washington da bi predsjedniku Donaldu Trumpu predao pismo Kim Jong Una.

"Ovo je ključni trenutak u našim odnosima i bilo bi tragično propustiti ovakvu priliku", rekao je Pompeo novinarima poslije susreta sa drugim čovjekom Sjeverne Koreje Kim Jong Cholom u New Yorku.

Rekao je i da je u posljednja 72 sata postignut "veliki napredak", dok je na pitanje da li će biti održan samit američkog i sjevernokorejskog lidera odgovorio "ne znamo još".

Nije želio ni da govori o tome kako bi izgledao eventualni sporazum sa Sjevernom Korejom koja, kako je naveo, razmatra novi strateški put naprijed.

Pompeo je prethodno tweetovao da je imao "sadržajne razgovore" sa Kim Jong Cholom s kojim se više puta sastao u jednom stanu blizu sjedišta Ujedinjenih nacija, koji je iznajmila američka vlada.

Kim Jong Chol je najviše rangirani sjevernokorejski zvaničnik koji je posjetio Sjedinjene Države u posljednjih 18 godina.

O potencijalnom samitu razgovara se i u Panmundžomu, na granici dvije Koreje, i u Singapuru, gdje bi Trump i Kim trebalo da razgovaraju.

Bijela kuća je u međuvremenu je saopštila da se "potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva" ne odnosi na američki odbrambeni sistem u Južnoj Koreji koji obuhvata podmornice sa nuklearnin naoružanjem i bombardere koji mogu da nose nuklearne bombe.

Lavrov sa liderom Sjeverne Koreje

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao se u Pjongjangu sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom i najavo da je Moskva spremna da pomogne u primjeni dogovora Sjeverne i Južne Koreje.

Lavrov je Kimu prenio najtoplije pozdrave i najljepše želje ruskog predsjednika Vladimira Putina u "aktuelnom velikom poduhvatu na Korejskom poluostrvu".

Lavrov je rekao da Moskva insistira na miru, stabilnosti i prosperitetu Korejsog poluostrva.

Uprkos tome što se graniči sa Sjevernom Korejom i relativno dobrim odnosima sa Pjongjangom koje bi predsjednik Vladimir Putin, izgleda, htio još da razvije, Rusija se držala po strani otkako se na svjetskoj sceni ove godine pojavio Kim Jong Un.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG