Linkovi

Polovica čovječanstva još uvijek u vrlo neravnopravnom položaju


Polovica čovječanstva još uvijek u vrlo neravnopravnom položaju
Polovica čovječanstva još uvijek u vrlo neravnopravnom položaju

UN predlaže niz koraka koji bi položaj žene bio bolji. Među njima su: ukidanje zakona koji diskriminiraju po spolu. Zapošljavanje više žena u policiji i sudstvu. Povećanje broja zastupnica u parlamentima. Jačanje aktivističkih organizacija. Centraliziranje državnih agencija koje štite žene.

Ujedinjeni narodi objavili su izvješće o stanju prava žena u svijetu, prvi takve vrste koji je objavila nedavno osnovana agencija svjetske organizacije UN Women. Iako se u prošlom stoljeću položaj žene dramatično poboljšao, zakoni koji jamče jednakost i zaštitu žena često se ne provode ili se ne provode kvalitetno – piše u ovom izvješću.

Ustavi čak 139 država jamče jednakost spolova. Međutim, žene su i danas žrtve raznih nepravdi, nasilja i nejednakosti – i kod kuće i na radnom mjestu a i javnom životu općenito. Na primjer, 603 milijuna žena živi u zemljama gdje nasilje u obitelji nije kazneno djelo. U nekim zemljama, žene zarađuju i do 30 posto manju plaću nego njihovi kolege na istom radnom mjestu. A nekih 600 milijuna žena radi na poslovima koji tradicionalno nisu zaštićeni radnim zakonodavstvom.

Polovica čovječanstva je u neravnopravnom položaju što zove na akciju – rekla je povodom objavljivanja izvješća Michelle Bachelet, direktorica agencije UN Women, bivša predsjednica Čilea. Ona kao primjer pozitivne promjene navodi činjenicu da su žene prije sto godina, 1911., imale pravo glasa u samo dvije zemlje, dok je danas to pravo gotovo univerzalno. Druga pozitivna promjena je što je Tribunal Ujedinjenih naroda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji 1993. godine definirao da se i silovanje može smatrati zločinom protiv čovječnosti.

No, cilj je biti istinski jednak, a ne samo po zakonu. Zato UN predlaže niz koraka koji bi položaj žene bio bolji. Među njima su: ukidanje zakona koji diskriminiraju po spolu. Zapošljavanje više žena u policiji i sudstvu. Povećanje broja zastupnica u parlamentima. Jačanje aktivističkih organizacija. Centraliziranje državnih agencija koje štite žene.

'Promjenom zakona i djelotvornom pomoći žrtvama, društva se mogu promijeniti - kako bi žene i muškarci u budućnosti bili istinski jednaki', navodi se u zaključku izvješća Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG