Linkovi

SAD: Da li bi veći broj policajaca na sebi trebao nositi kamere?


Nedavno ubistvo nenaoružanog crnca, kojeg je ubio policajac bijelac u južnoj Karolini je dovelo do novih poziva za korištenje kamera koje bi na sebi nosili američki policajci. Američki kongresmen Emanuel Celaver je sponzor prijedloga zakona u kongresu kojim bi se ta ideja pretvorila u stvarnost. U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, Cleaver je rekao da taj prijedlog zakona ima široku podršku u oba doma kongresa.

Walter Scott je upucan šest puta u leđa dok je bježao od policajca. Policajac navodi da je to uradio iz samoodbrane. Snimak kojeg je snimio jedan prolaznik je bio ključan u podizanju optužbi za ubistvo protiv policajca Michaela Slagera. Policajac je bijelac, žrtva je crnac.

Smučilo mi se jer znam da je posljednjih nekoliko godina dolazilo do brojnih slučajeva ubistava nenaoružanih Afro-Amerikanaca, rekao je kongresmen Emanuel Cleaver.

To ubistvo je ponovo rasplamsalo nepetosti vezane za rasno pitanje i policijske snage i dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je policajac bijelac ubio Michaela Browna u mjestu Fergusson u Missouriju. Bijela kuća je iskoristila incident u južnoj Karolini kako bi pozvala na veću upotrebu tjelesnih kamera. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da bi veća upotreba tjelesnih kamera mogla znatno smanjiti nasilne konfontacije između policije i osumnjičenih.

Postoje i akademski dokazi koji nagovještavaju da je korištenje tjelesnih kamera zapravo usko povezano sa značajnim smanjenjem broja nasilnih incidenata, te da se policajci koji nose kamere vjerovatno neće uključiti u bilo kakvu vrstu nasilne konfrontacije.

Kongresmen Cleaver se slaže i uveo je zakon kojim se daje pomoć u gotovini američkoj policiji kako bi kupila opremu.

Zamislite kakav bi efekat to imalo--zamislite da svako ko nas sada gleda na sebi nosi kameru koja snima i glas. To bi izmijenilo njihov čitav život, jer niko ne želi život imati snimljen kamerom i ne želite da se nađete u situaciji gdje vas mogu vidjeti da narušavate policijski zakon nepoštivanjem ili povrijeđivanjem građana za kojeg ste se zakleli da ćete ga štititi, rekao je kongremen Cleaver.

Steve Tuttle radi za kompaniju Teaser, koja je jedan od najvećih snabdjevača tjelesnih kamera u zemlji. On je za Glas Amerike govorio putem Skype-a.

Dobra vijest vezana za tjelesne kamere je da one snimaju iz prespektive policajca i da neće sve snimiti. One nisu magično rješenje za sve naše probleme. Ali kada se radi o snimanju najboljeg mogućeg dokaza, kao kada je u pitanju slučaj iz Fergusona, onda bi smo imali manje sumnje i neizvjesnosti, kaže Steve Tuttle.

Kongresmen Cleaver tu vrstu kamera smatra samo dijelom rješenja. On želi šire razgovore između agencije za provođenje zakona i zajednica, i on poziva ljude da se pridruže toj konverzaciji putem društvenih medija.

XS
SM
MD
LG