Linkovi

Poljska: Raste utjecaj nacionalističkih pokreta, ali ne i želja za izlaskom iz EU


Za razliku od nekih centralno I istočno evropskih zemalja, u Poljskoj se ne bilježi veliki pritisak za izlazak iz Evrope nakon Brexita, ali nacionalistički pokreti u toj zemlji, čiji utjecaj raste, pozivaju na duboke reforme u Evropskoj uniji. Te pozive uglavnom predvode mladi ljudi, pripadnici post komunističke slobodne generacije, čiji su pogledi često I paradoksalno mnogo više tradicionalni I konzervativni od starije generacije koja je patila pod nacističkom, a nakon toga I komunističkom, represijom.

Na jednom nacionalističkom okupljanju sjećanje na komunističku represiju još uvijek izaziva nelagodnost. 20 ti vijek nije bio baš najbolji za Poljsku. Nekada etnički razoliko, kosmopolitsko društvo, pod nacističkom okupacijom je uništilo jevrejsku populaciju. Kasnije je sovjetski komunizam potiskivao debatu I napadao tradicionalnu kulturu zemlje. Poljska se osjeća dijelom Evrope, ali rastući nacionalistički pokret za metu ima pozive EU za prihvatanje izbjegličkih kvota I prava LGBT zajednice, što neki Poljaci smatraju prijetnjom svojoj tradicionaloj kulturi. Takav stav odbija Pawel Kasprzak, koji je bio dio pokreta solidarnosti 80 tih godina koji je vodio okončanju komunističke vladavine. On sada vodi kampanju protiv nastojanja vladajuće stranke da ograniči ustavni sud. On tu vidi vezu sa propagandom istorijskog neprijatelja, Rusije.

Mislim da je osobito opasno I mislim da mi na zapadu, a ponosno mogu reći da smo dio zapada, potcjenjujemo tu prijetnju. Smatram da je ta prijetnja zaista ozbiljna, kaže on.

Mlađi Poljaci često imaju drugačiji stav po pitanju slobode u poređenju sa svojim roditeljima. Pokret Kukiz 15, kojeg većinom sačinjavaju mladi ljudi, je više naklonjen desnoj strani od vladajuće desničarske stranke. Njegov moto je, Zaustavite izbjeglice.

Mi otvoreno govorimo, ne gledamo na političku ispravnost. Mi kažemo ono što mislimo. Ne obavijamo jednostavna pitanja lijepim riječima, kaže Pawel Szramka.

Kapitalizam I nezaposlenost 90tih godina su također pomogli oblikovanju načina na kojeg razmišljaju mladi. Analitičari to vide kao paradoks.

Ljudi koji su osobno iskusili drugi svjetski rat, nacističku okupaciju, holokaust, ali I period diktature u Poljskoj, autoritarni I totalitarni režim, oni često njeguju građanske slobode više od mladih koji nisu prošli kroz takva iskustva, kaže Rafal Pankowski, sociolog.

Za mlade nacionaliste, moderni socijalni liberalizam zapadne Evrope je neprijatelj.

Mislim da je naša kultura nada za zapadnu Evropu jer zapadnoevropska kultura izumire, kaže Edyta Luty, mlada pripadnica nacionalističkog pokreta.

Za razliku od drugih dijelova Evrope, Brexit nije inspirirao težnje u Poljskoj za napuštanjem EU, ali je zagrijao pozive za reforme unutar unije koja bi bila manje nametljiva. Sukob kultura se tako može još jednom vidjeti na ovom istorijskom bojnom polju između istoka I zapada.

XS
SM
MD
LG