Linkovi

Bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec lišen slobode


Polančeca se sumnjiči i da je kao potpredsjednik vlade mađarskoj naftnoj kompaniji MOL osigurao upravljačka prava nad INOM znatno veća od njezinog vlasničkog udjela

Jutros oko sedam sati u obiteljskoj kući u Koprivnici policija je lišila slobode bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Obavljen je i pretres njegove kuće, stana u Zagrebu i automobila, pri čemu su mu privremeno oduzeti računala i dokumentacija. Policija je potvrdila da je Polančec uhićen zbog kupnje dionica Podravke, te kreditiranja i poslovnog odnosa između Podravke, MOLa i OTP banke. Naime, još od izbijanja „afere Podravka,“ u jesen prošle godine, postoji sumnja da je Damir Polančec kao potpredsjednik vlade imao znatnu ulogu u pokušaju menadžera Podravke da se nezakonito domognu vlasničkog paketa nad tom tvrtkom. Polančeca se sumnjiči i da je kao potpredsjednik vlade mađarskoj naftnoj kompaniji MOL osigurao upravljačka prava nad INOM znatno veća od njezinog vlasničkog udjela. Spona koja povezuje malverzacije u Podravci i privatizaciju INE je mađarska OTP banka koja posluje i u Hrvatskoj, a koja je ujedno i suvlasnik MOL-a. OTP banka u kritičnom je trenutku, naime, osigurala povoljan kredit koji je Podravkinim menadžerima trebao olakšati preuzimanje dionica Podravke.

Dio današnjeg dana Polančec je proveo u sjedištu kriminalističke policije u Zagrebu, potom pred istražiteljima USKOK-a. Pritvor koji je otpočeo jutros može trajati najviše 24 sata, i u tome roku istražni sudac bi trebao donijeti odluku hoće li mu odrediti istražni pritvor.

Bivši potpredsjednik vlade nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. U prolazu je kazao: „Nije vrijeme za izjave, ali kad ih bude bit će zanimljivih izjava.“

Damir Polančec bio je jedan od ključnih ljudi u Sanaderovoj vladi, pet je godina bio i potpredsjednik vlade, ali je 30. listopada prošle godine podnio ostavku na tu dužnost. Njegova ostavka uslijedila je devet dana nakon pritvaranja vodećih menadžera Podravke. Dva i pol mjeseca nakon ostavke, 23. siječnja ove godine, Državno odvjetništvo mu je poštom poslalo istražni zahtjev i to za nezakonito posredovanje kojim je Podravka oštećena za deset milijuna kuna u korist druge privatne tvrtke. Tada je, međutim, još uvijek ostavljen na slobodi, da bi mu danas u ranim jutarnjim satima policija pozvonila na vrata, jer se istraga protiv njega i njegove uloge u Podravci i privatizaciji INE širi.

Iako je prije pet mjeseci otišao iz vlade, Polančec je i dalje ostao član predsjedništva HDZ-a. Međutim, danas nakon uhićenja, stranka se munjevito distancirala od njega: predsjedništvo HDZ-a suspendiralo ga je sa svih stranačkih dužnosti, a protiv njega je HDZ pokrenuo i stegovni postupak.

Komentirajući Polančecovo privođenje, premijerka Jadranka Kosor je kazala da Vlada i HDZ daju punu potporu borbi protiv korupcije, bez obzira na ime i prezime onoga protiv koga je usmjerena.

Koalicijski partner HSS ističe da Polančecovo privođenje pokazuje da nitko nije nedodirljiv. U SDP-u pozdravljaju napore USKOK-a, ali podsjećaju da je Polančec nije radio sam. Uhićenje Polančeca, tvrdi HNS-ovac Radimir Čačić, poruka je bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Osim Damira Polančeca, policija je danas privela i zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića, jednog od direktora FIM-e AMI, tvrtke koja je također bila uključena u proces preuzimanja dionica Podravke za račun njezinih menadžera.

XS
SM
MD
LG