Linkovi

Pokreće se istraga o privatizaciji INE


Pokreće se istraga o privatizaciji INE
Pokreće se istraga o privatizaciji INE

Zastupnici HDZ-a zatražili su da se istraga protegne i na prvi val privatizacije kad je koalicijska vlada predvođena SDP-om prvih 25 posto dionica INE prodala mađarskom MOL-u.

Saborsko istražno povjerenstvo istraživat će kako je privatizirana hrvatska naftna kompanija INA-a. Parlamentarna istraga trebala bi rasvijetliti zbog čega je mađarska kompanija MOL već u prvom valu privatizacije 2003. godine dobila upravljačka prava nad INA-om nesrazmjerna vlasničkom udjelu, te zbog čega se taj nesrazmjer dodatno povećao u nastavku privatizacije 2009. godine. Kako je prvi val privatizacije INE obavljen u mandatu Račanove vlade, a dodatni prošle godine prije odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera, pred istražnim povjerenstvom mogli bi biti saslušani i ključni ljudi Račanove i Sanaderove vlade, dakle i HDZ-ovci, ali i SDP-ovci.

Parlamentarnu istragu o privatizaciji INE inicirali su SDP-ovci tražeći da se ispita nastavak privatizacije INE-2009. jer je u toj privatizaciji mađarski MOL, iako vlasnik 47 posto dionica INE dobio većinska upravljačka prava nad njom. Evo kako je SDP-ovac Gordan Maras prošlog tjedna u Saboru obrazložio zbog čega njegova stranka želi pokretanje parlamentarne istrage: „Kako je Pliva prodana uz zvukove arija iz Verone, ne bih htio da INA bude privatizirana, prodana i svedena na najniže grane uz svirku čardaša“.

Međutim, zastupnici HDZ-a zatražili su da se istraga protegne i na prvi val privatizacije kad je koalicijska vlada predvođena SDP-om prvih 25 posto dionica INE prodala mađarskom MOL-u jer je mađarska kompanije, tvrde HDZ-ovci, veći tim prvim i temeljnim ugovorom dobila upravljačka prava nad Inom koja su bila znatno veća od njihova vlasničkog udjela.

SDP-ovci su međutim uvjereni da će parlamentarna istraga pokazati da je početna prodaje prve četvrtine dionica INE mađarskom MOL-.u obavljena u vrijeme Račanova koalicijske vlade bila čista i transparentna. Aludirajući na učestale kaznene prijave koje su posljednjih mjeseci podižu protiv lokalnih političara iz SDP-a , SDP-ovac Davor Barnardić je u Saboru kazao:“Ako je nešto bilo krivo budite sigurni da bi državo odvjetništvo i policija koja reagira na puno manji slučejevima već reagirala u slučaju privatizacije staro sedam godina“.

HDZ-ovac Boris Kunst:„Ne može nešto biti transparentno ako netko tko ima 25 posto vlasništva jedne tvrtke ima veća ulagačka prava od onoga koji ima 75 posto udjela“.

SDP će tražiti da u parlamentarnoj istrazi o privatizaciji INE budu saslušani bivši premijer Ivo Sanader, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec te ministar financija Ivan Šuker. Zastupnici HDZ-a tražit će pak da u istoj parlamentarnoj istrazi budu ispitani potpredsjednik Račanove vlade za gospodarstvo, Slavko Linić te bivši Račanov ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Pokretanje parlamentarne istrage prošlog su tjedna u Saboru podržali svi, osim Glavaševa HDSSB-a. Ta stranka smatra da su parlamentarne istrage uzaludne jer ni jedna dosadašnja nije urodila konkretnim rezultatima.

I bivši predsjednik Stjepan Mesić u posljednjim je mjesecima svoga mandata, a nakon odlaska Ive Sanadera s premijerske dužnosti, u više navrata javno prozivao Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za netransparentan i sumnjiv nastavak privatizacije hrvatske naftne kompanije 2009. godine. Mesić je isticao da je dodatni paket ININ-ih dionica Molu bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec prodao pod uvjetima koji su bili nepoznati hrvatskim članovima INE, te da je političku atmosferu za tu sumnjivu prodaju stvarao Ivo Sanader osobno.

Saborsko istražno povjerenstvo koje će provesti istragu bit će osnovano za dvadesetak dana, na travanjskoj saborskoj sjednici.

XS
SM
MD
LG