Linkovi

Počinje masovna elektrifikacija američkih auto-cesta


Naoružana milijardama dolara, Bidenova administracija pokreće najveću transformaciju američkog cestovnog saobraćaja nakon nekoliko generacija, nadajući se da će autoputeve preplaviti punjačima za električna vozila.

Cilj je - pola miliona punjača, uključujući i superbrze, udaljenih međusobno ne više od 50 milja, na najprometnijim autocestama u zemlji u ukupnoj dužini od 75 hiljada milja. Punjači su ključni dio klimatske politike predsjednika Joe Bidena i njegovog cilja da 50% svih novih vozila na američkim cestama bude električno do 2030.

Svi modeli električnih vozila će se moći priključiti na savezne punjače, pa čak, po prvi put u Americi, i na Tesline super-punjače. Potrošači će također koristiti svugdje jednake metode plaćanja i identifikacije.

Punjači će morati biti postavljeni najdalje jednu milju od koridora za električna vozila, među kojima su i najprometnije američke auto-ceste: I-95 od države Maine na sjeveru do Floride na jugu, I-5 od kanadske do meksičke granice na zapadu Sjedinjenih Država, te I-90 od Bostona do Seattlea.

Gdje će se točno nalaziti punjači, odakle će im dolaziti energija, tko će ih graditi, te što će vozači raditi dok im se pune baterije auta - sve to bi moglo preokrenuti sudbinu kompanija, gradova i infrastrukture, sa posljedicama širom svijeta.

Automobili Vinfast EV tokom isporuke automobila u SAD u gradu Haiphong, Vijetnam, 25. novembra 2022. REUTERS/Nguyen Ha Minh
Automobili Vinfast EV tokom isporuke automobila u SAD u gradu Haiphong, Vijetnam, 25. novembra 2022. REUTERS/Nguyen Ha Minh

Nema garancija da će punjači biti smješteni na postojećim ogromnim benzinskim pumpama. Ankete pokazuju da potrošači žele neke druge sadržaje dok čekaju do 40 minuta da im se napoje baterije auta. Ti drugi sadržaji su, recimo, manikiranje, tuširanje, brijačnica, finiji restorani.

Jedna od saveznih država gdje vjerojatno neće biti saveznih električnih punjača je - Wyoming, koji je objasnio da je previše ruralan i rijetko naseljen, te bi punjači bili besposleni zbog male potražnje.

Prvi krug financiranja mreže punjača - 1,5 milijarda od ukupno 7,5 milijardi dolara - biće upućen saveznim državama ove godine, a neke od njih već primaju ponude graditelja.

Stranačka politika je, za sada, ostavljena po strani, jer republikanski guverneri koji najglasnije optužuju Demokrate za pretjerano trošenje administracije u Washingtonu - Ron DeSantis u Floridi i Greg Abbott u Teksasu - rado primaju federalne dolare za izgradnju mreža elektro-punjača u vlastitim državama.

Florida je druga u Americi, iza Kalifornije, po električnim vozilima i brzim punjačima, a tamošnji zvaničnici očekuju da bi, čak i ako rast bude veoma skroman, najmanje 20% vozila u toj državi bilo električno do 2040.

Naftom bogat Teksas u svojoj aplikaciji saveznoj vladi kaže da će "mreža punjača vozačima električnih vozila pružiti pouzdanje i fleksibilnost da putuju na posao ili na rekreaciju bez obzira na udaljenosti ili na vremenske okolnosti."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG