Linkovi

Pluton izbliza


Pluton izbliza
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, objavila je slike Plutona koje je snimila letjelica u prolazu kraj tog patuljastog planeta, u utorak. Te snimke visoke rezolucije pomoći će naučnicima da više saznaju o nastanku našeg solarnog sistema, a moguće i o nastanku života na Zemlji.

Te najbliže ikad slike Plutona snimljene su dok je letjelica New Horizons letjela pokraj njega, na udaljenosti od 12 i pol hiljada kilometara, brzinom od 50 hiljada kilometara na sat. Naučnici kažu da im snimke pružaju informacije koje ranije nisu imali o vanjskom rubu našeg planetnog sistema.

JOHN SPENCER, GEOLOG I GEOFIZIČAR, MISIJA NEW HORIZONS: „Ustanovili smo da je barem jedan dio Plutona ustvari vrlo mlad. Nema nikakvih kratera koje biste očekivali na staroj površini. Dakle, Pluton je aktivan u unutrašnjosti, on stvara pejsaže procesima koje još ne razumijemo.“

Letjelica je poslala neke od najuzbudljivijih slika Plutona još dok se približavala. One oštro prikazuju neka ranije mutna područja, poput onog nazvanog 'srce planete'.

NASA-ini naučnici kažu da topografija planina i vode na Plutonu nije onakva kakvu su očekivali.

CATHY OLKIN, MISIJA NEW HORIZONS: „Te planine se uzdižu iz relativno glatkog terena, što je samo po sebi iznenađujuće jer bismo očekivali više kratera na površini. A planine se uzdižu do visine od 3400 metara.“

Znanstvenici kažu da će im trebati više od godine dana da istraže slike. Ali već ono što su vidjeli u prvih nekoliko sati promijenilo je ranije stavove o Plutonu.

Ekipa misije New Horizons je presretna da letjelica nije doživjela nikakav sudar s mjesecima oko Plutona. Slike izbliza od najvećeg, Harona, također pruža iznenađujuće informacije.

ALAN STERN, GLAVNI NAUČNIK MISIJE NEW HORIZONS: „Gledamo u Haron i vidimo, ni on nema dovoljno kratera po sebi. Mora da je aktivan, ili je bio još u nedavnoj prošlosti, taj malešni svijet, veličine Teksasa, sa kanjonina većim od Grand Canyona, nastalim tektonski.“

Sjedinjene Države su prva zemlja koja je doprla do Plutona, Sa ovom zadnjom misijom, ona je posjetila svaki planet u našem solarnom sistemu.

XS
SM
MD
LG