Linkovi

Pitanje proturaketne obrane ne spominje se u novom sporazumu START


Proturaketna obrana i dalje ostaje sporno pitanje između Sjedinjenih Država i Rusije

Novi ugovor START u biti se bavi ograničavanje ofenzivnih nuklearnih snaga. Prema njegovim uvjetima, nijedna zemlja neće imati razmještenih više od 1550 strateških, odnosno dugometnih, bojevih glava. Njime se također postavlja limit na 700 za operativne sustave njihovog lansiranja, kao što su interkontinentalne balističke rakete i teški zrakoplovi bombarderi Da bi se osiguralo da nijedna strana ne krši odredbe sporazuma, novi START ima ono što američki dužnosnici nazivaju snažnim odredbama o verifikaciji. Ono čime se sporazum izravno ne bavi jest pitanje proturaketne obrane. Međutim, Daryl Kimball, izvršni direktor privatne Udruge za kontrolu naoružanja, kaže da se u ugovoru spominje odnos između ofenzivnih i defenzivnih oružja.

"Sjedinjene Države i Rusija već desetljećima razumiju da postoji odnos između broja presretača strateških raketa koje imate i broja strateških ofenzivnih raketa koje obje strane imaju. To je zapisano u preambuli prijašnjih sporazuma o kontroli oružja, uključujući i START 1 iz 1991. godine. Ovaj sporazum nije ni po čemu drugačiji. U preambuli, neobvezujućoj preambuli, kaže se da postoji međuodnos između te dvije stvari. Međutim, pravni okvir sporazuma odnosi se samo na ofenzivne sustave."

Godinama Moskva je tvrdila da je predloženi američki protu raketni sustav usmjeren protiv Rusije – što su poricali američki dužnosnici. John Bolton bivši je američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima i stručnjak za kontrolu naoružanja.

"Objašnjavamo im još od 2001. godine, kad se administracija predsjednika Busha povukla iz Sporazuma o anti-balističkim raketama iz 1972. godine, kako jedini plan koji Sjedinjene Države imaju jest da imaju nacionalne proturaketne obrambene kapacitete protiv ograničenih nuklearnih udara, protiv udara tzv. odmetnutih država poput Sjeverne Koreje ili Irana ili u ono vrijeme i Iraka."

Međutim, Moskva je i dalje zabrinuta zbog budućnosti američkih planova o proturaketnoj obrani i to do takvih razmjera da su ruski dužnosnici izdali jednostrano priopćenje u kojem kažu da si zadržavaju pravo da se povuku iz novog START-a, ukoliko washingtonski planovi proturaketne obrane predstavljaju ono što oni promatraju kao prijetnju ruskim snagama za strateško nuklearno odvraćanje. Tijekom svjedočenja pred senatskim Odborom za vanjsku politiku, ministar obrane Robert Gates je u svibnju rekao kako ovakva jednostrana priopćenje ne predstavljaju ništa novo.

"Mi smo donosili takva jednostrana priopćenja o drugim pitanjima u odnosu na praktički svaki drugi sporazum o strateškom naoružanju koji smo sklopili s Rusima – nitko to nikad nije promatrao kao nešto što obvezuje."

Ministar Gates je nastavio rekavši kako će Sjedinjene Države nastaviti s razvijanjem svojih planova proturaketne obrane.

"Nastavljamo s postavljenjem drugog polja proturaketne obrane u Fort Greeleyu, na Aljasci. Ulažemo više od milijardu dolara u presretače sa zemlje, koji imaju dva ili tri stupnja. Kupujemo proturaketne projektile Thad. Kupujemo Patriot 3 presretače raketa. Kupujemo SM-3 sustav obrane od balističkih raketa. Kupujemo posebne radarske sustave. Imamo vrlo sveobuhvatan protu-raketni program i mi nastavljamo sa svime time. Rusi mogu govoriti što ih je volja. Ovakva jednostrana priopćenja uopće ne spadaju u ovakav sporazum."

Kritičari novog START sporazuma kao što je John Bolton, kažu da moskovska jednostrana priopćenja predstavljaju prepreku američkim proturaketnim planovima.

"To je vrlo važno uzevši u obzir kako su rekli da ako vide da Sjedinjene Države razvijaju nacionalni protu obrambeni sustav koji im smeta, tad se imaju pravo povući iz sporazuma. To je vrlo ozbiljno ograničavanje, mislim o američkoj sposobnosti da nastavi s time."

Međutim, većina stručnjaka kaže da novi sporazum START ne onemogućava američki protu raketni obrambeni plan. Joseph Cirincione, predsjednik je Zaklade Ploughshares koja se bavi nuklearnom politiku.

"Ovaj sporazum ni na koji način ne ograničava američke planove za protu raketnu obranu, planove razmještanja – ništa takvo. I američki vojni zapovjednici su o tome svjedočili. Zapovjednik Združenog stožera svih rodova američke vojske admiral Mullen kaže da to ne ograničava naše proturaketne planove. General Patrick O'Reilly, koji se nalazi na čelu agencije za proturaketnu obranu, također kaže da to ni na koji način ne ograničava američke proturaketne planove. I zapravo, bolje nam je s ovim sporazumom negoli bez njega."

Da bi novi sporazum stupio na snagu moraju ga ratificirati američki Senat i ruska Duma. Šezdeset sedam od sto senatora mora glasovati u prilog sporazuma da bi on bio ratificiran. Stručnjaci vjeruju da će novi START biti ratificira, međutim, nisu sigurni kad će Senat glasovati o njemu.

XS
SM
MD
LG