Linkovi

Pismo Adolfa Hitlera svjedoči o njegovom cilju uklanjanja Židova puno prije nego što je došao na vlast


Pismo Adolfa Hitlera iz 1919. godine pokazuje da je rasna strategija bila u središtu Hitlerovih razmišljanja od vrlo ranih dana
Pismo Adolfa Hitlera iz 1919. godine pokazuje da je rasna strategija bila u središtu Hitlerovih razmišljanja od vrlo ranih dana

Rabin Hier: "Klasični slučaj demagoga utjelotvoren je u Adolfu Hitleru. Kad je napisao ovo pismo bio je nitko i ništa, ali, kad mu se pružila prilika, proveo je ono što je u pismu napisao. To je upozorenje budućim generacijama."

Centar Wiesenthal u Los Angelesu nabavio je pismo Adolfa Hitlera koje pokazuje da je on imao za cilj uklanjanje Židova iz Njemačke daleko prije nego što je došao na vlast. Jedan dužnosnik ove židovske organizacije za ljudska prava kaže da pismo pokazuje kako se ne može ignorirati zapaljivu retoriku.

Pismo je napisano 1919. godine, kada je Hitleru bilo samo 30 godina, a bio je vojnik u propagandnoj jedinici njemačke vojske, zaduženoj za političko obrazovanje demobiliziranih vojnika. Nakon gorkog poraza koji je doživjela u Prvom svjetskom ratu, Njemačka se pregrupiravala. Hitlerov nadređeni časnik, kapetan Karl Mayr dobio je zadatak da ocijeni ulogu židova u njemačkom društvu. Mayr je zadatak proslijedio Hitleru. Rabin Marvin Hier, osnivač i dekan Centra Simon Wiesenthal, kaže da pismo pruža jasnu sliku o Hitlerovom ranom razmišljanju o Židovima:

"To je tradicionalno blebetanje da su Židovi odgovorni za sva zla, ali dio pisma koji je gotovo nevjerojatan je odlomak u kojemu kaže što bi s tim u vezi trebalo učiniti. Dakle, kaže on, ne želim biti emocionalni antisemit, jer bi to bilo poput pokretanja pogroma protiv Židova. Ono što nama treba, kaže, to je intelektualni antisemitizam. Treba nam brutalna vlada koja bi to provela. Završno rješenje trebalo bi biti potpuno uklanjanje Židova."

Dvadeset godina kasnije, kako podsjeća rabin Hier, Hitler je bio na položaju da provede ono što je napisao, i to mnogo brutalnije nego što je ocrtao u pismu. Nacistička vlada je sustavno ubila više od 6 milijuna Židova kroz, kako je to kasnije nazvano, Holokaust.

Centar Wiesenthal je prvi puta saznao za pismo 1988., nakon što je Hitlerov potpis bio potvrđen. No, ostalo je jedno otvoreno pitanje: kako je nisko rangirani vojnik imao pristup pisaćem stroju, koji je tada bio vrlo skup. Dužnosnici centra kažu da, kako su postale poznate nove informacije, tako je postalo jasno da je pismo autentično. No, do tada, bilo je prodano privatnom kolekcionaru. Kad se ponovno pojavilo na tržištu, ove godine, Centar Wiesenthal je prikupio 150 tisuća dolara da ga kupi. Rabin Hier kaže da je pismo jasno pokazalo da Hitler nije svoje antisemitske ideje pokupio od svojih nacističkih sudrugova; upravo suprotno, njegova - kako ju sam naziva - rasna strategija bila je u središtu njegovih razmišljanja od vrlo ranih dana.

"Jedna od prvih stvari koje je učinio kad je postao kancelar Trećeg Reicha, bilo je da izbaci Židove iz društva, da im oduzme prava, državljanstvo, da im zabrani ženidbu s Nijemcima. Korak po korak, sve se bližilo zaključku koji je donesen na Konferenciji u Wannsee-u, kada je isplanirano istrebljenje cjelokupnog židovskog naroda. To je jedan fascinantan dokument koji, evo, sad možemo predočiti javnosti."

Rabin Hier kaže da pismo sadrži i lekciju: ljudi moraju dići glas protiv demagoga ili će, kasnije, zbog toga platiti strašnu cijenu:

"Pismo nam pokazuje koliko je opasno po društvo da zaključi da, samo zato što je netko nitko i ništa i govori i ponaša se poput luđaka - ili demagoga! - može ga tretirati kao čisto retoričku stvar. Klasični slučaj demagoga utjelotvoren je u Adolfu Hitleru. Kad je napisao ovo pismo bio je nitko i ništa, ali, kad mu se pružila prilika, proveo je ono što je u pismu napisao. To je upozorenje budućim generacijama."

Pismo će biti postavljeno kao izložak u Muzeju tolerancije Centra Wiesenthal negdje od kolovoza. Interaktivna izložba pokazat će ga u kontekstu događaja - kako su se oni zbivali - u Hitlerovom Trećem Reicheu.

Čitava priča ima i svoj post scriptum. Karl Mayr, njemački časnik koji je od Hitlera zatražio da napiše pismo o njemačkim Židovima, postao je Hitlerov protivnik. Nakon što je Hitler došao na vlast, Mayr je pobjegao u Francusku. Godine 1941., nakon njemačke invazije Francuske, on je objavio nepotpisano pismo na engleskom u jednom američkom časopisu, odbacujući Hitlerovu politiku. Bio je uhićen i kasnije je umro u zloglasnom koncentracijskom logoru Buchenwald.

XS
SM
MD
LG