Linkovi

Pisac Salman Rushdie skinut sa respiratora nakon napada nožem u državi New York


Autor Salman Rushide poslije napada za vrijeme predavanja u državi New York.
Autor Salman Rushide poslije napada za vrijeme predavanja u državi New York.

Salman Rushdie je skinut sa respiratora i mogao je da priča nakon što je pretrpio teške povrede u napadu nožem, koji je izazvao šok i ogorčenje širom svijeta. On se više od 30 godina suočavao sa prijetnjama smrću zbog svog romana "Satanski stihovi".

75-godišnjem piscu je oštećena jetra, presječeni su mu nervi u ruci i jednom oku i još ne može da govori, saopštio je u petak uveče njegov agent Andrew Wylie.

Rushdie je izboden nožem dok se spremao da govori na jednom književnom skupu u institutu Chautauqua u državi New York.

Hadi Matar, 24-godišnji muškarac iz države New Jersey, osumnjičeni za napad i drži se bez prava na kauciju, saopšteno je iz kancelarije lokalnog suda. Policajac koji je prisustvovao skupu je uhapsio napadača.

Kako je saopšteno, Matar je rođen u Sjedinjenim Državama a roditelji su mu Libanci koji su imigrirali iz Jaruna, pograničnog sela na jugu Libana.

Rushdie, koji je rođen u porodici indijskih muslimana, dobijao je prijetnje smrću zbog svog četvrtog romana "Satanski stihovi", čiji dijelovi prema nekim muslimanima predstavljaju bogohuljenje. Roman je zabranjen u brojnim zemljama sa velikom muslimanskom populacijom poslije objavljivanja 1988.

Godinu dana kasnije, ajatola Ruhollah Khomeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, proglasio je fetvu, odnosno vjerski ukaz, pozivajući muslimane da ubiju pisca zbog bogohuljenja.

Rushdie se godinama krio i nije pojavljivao u javnosti. Iranska vlada je 1998. godine saopštila da više ne podržava fetvu, i pisac je živio relativno otvoreno proteklih godina. Iranske organizacije su, međutim, ucijenile su njegovu glavu na sumu vrijednu više miliona dolara.

Rushdie je u institutu Chautauqua učestvovao u diskusiji o tome kako Sjedinjene Države služe kao azil za pisce i umjetnike u egzilu i kao "dom za slobodu kreativnog izražavanja", prema stranici instituta.

On je postao američki građanin 2016. i živi u New Yorku. Kritikovao je represiju u njegovoj rodnoj Indiji, posebno pod hindu nacionalističkom vladom premijera Narendre Modija.

Organiziacija PEN America, grupa za zaštitu slobode istraživanja čiji je Rushdie ranije bio predsjednik, saopštila je da je "potpuno šokirana i užasnuta" zbog napada bez presedana na jednog pisca u Sjedinjenim Državama.

"Salman Rushdie je decenijama meta napada ali nikada nije poklekao ili uzmakao", navela je predsjednica PEN-a Susanne Nossel. Ovog jutra, Rushdie joj je poslao mail kako bi pomogao u relokaciji ukrajinskih pisaca koji traže utočište, dodala je.

Američki senator Chuck Schumer iz New Yorka je saopštio da je u pitanju "napad na slobodu govora i misli."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG