Linkovi

Jedna nova inicijativa za suzbijanje nasilja u obitelji pokazuje rezultate


Jedna nova inicijativa za suzbijanje nasilja u obitelji pokazuje rezultate
Jedna nova inicijativa za suzbijanje nasilja u obitelji pokazuje rezultate

Zajednički napori philadelphijske policije, aktivista, pravnika i organizacija za pomoć ženama, daju rezultate

Nasilje u obitelji ozbiljan je problem u Sjedinjenim Državama. Muževi ili mladići zlostavljaju oko milijuni 300 tisuća žena svake godine. Zahtjevi za zaštitom učestali su pogotovo u teškim ekonomskim vremenima.

Sklonište pod nazivom Žene protiv nasilja u obitelji jedino je koje pomaže ženema koje bježe od zlostavljanja u obitelji. Lokacija ovog skloništa tajna je, iz sigurnosnih razloga. Žene poput Sheile Armstrong uplašene su za svoj život.

"Kada me tukao, uzeo bi usisivač, i tukao me njime. Nakon što sam se probudila u bolnici, jedino sam se toga sjećala", kaže ona.

Sheila Armstrong probudila se u bolnici sa natečenim usnama, slomljenom rukom i modricama ispod očiju. Bez pomoći ovog skloništa, kaže da ne bi imala kuda poći.

"Ne zovu nas na početku. Zovu tek kada nemaju nikavih drugih opcija. Nažalost, ne možemo pomoći svima" - kaže Pamela Ellerman, iz skloništa Žene protiv obiteljskog nasilja. Sklonište ima samo 100 kreveta. Tu žene - neke od njih i sa djecom - mogu ostati neko vrijeme dok traže stalno i sigurno prebivalište. No, samo ove godine, ovo je sklonište moralo odbiti pomoć za čak 7, 800 žena. Pamela Ellerman kaže da su se zahtjevi za pomoć povećali od početka ekonomske recesije 2008 godine, a lokalna i državna vlada smanjile su financiranje.

"Ne znamo što će to za nas značiti u dugoročnom smislu. Uz to, svjesni smo da ono što sada pružamo nije adekvatno", dodaje ona.

Pokušavamo zadovoljiti potrebe, kaže šef policije Philadelphije Charles Ramsey, koji je sudjelovao u stvaranju programa za ovaj grad, zajedno sa skloništem, uredom državnog tužitelja, pravnim i drugim grupama u koordiniranom naporu da se spriječi nasilje u obitelji. Policija je izdala nove istražne formulare za prijavljivanje nasilja u obitelji, kako bi se prikupilo više podataka i detalja, a policajci sada posjećuju žrtve nasilja u obitelji, da provjere je li sve u redu.

"To je jedan od najkompliciranijih oblika nasilja koje mi istražujemo, a i same žene će vam reći da jednostavni odgovori na ovaj problem ne postoje", kaže zamjenica šefa policije, Patricia Giorgio-Fox i dodaje da policija zaprimi tisuće poziva godišnje, no uhićenja u ovim slučajevima su vrlo teška, najčešće zbog nedostatka dokaza. Od početka ovog novog partnerstva različitih organizacija, stopa uhićenja povećala se za sedam posto. No, Patricia Giorgio-Fox kaže da žrtve moraju i same pomoći policiji.

"Mi možemo pomoći savjetom i dati neka alternativna rješenja. Ali dok sama žrtva ne odluči da je došlo vrijeme izaći iz takve situacije i napustiti nasilnika, vrlo je teško ispraviti takvu vrstu ponašanja".

Sheila Armstrong se slaže. Ona je sada u upravnom odboru skloništa Žene protiv obiteljskog nasilja, i kaže da je jačanje svijesti o obiteljskom nasilju najbolji način da se ono spriječi.

"Ne volim riječ žrtva, jer većina ljudi na nas gleda čudno i govore o nama kao žrtvama, kao da se ne možemo same o sebi brinuti", kaže Sheila.

Drugi američki gradovi prate ovaj pristup za smanjenje nasilja u obitelji. U međuvremenu, aktivisti za prava žrtava traže od Kongresa da obnovi zakon o nasilju protiv žena, koji je istekao u rujnu. Ovaj je zakon u posljednjih 15 godina osigurao više od četiri milijarde dolara za različite socijalne programe kao i pravnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

XS
SM
MD
LG