Linkovi

Peter Visclosky: 'Građanima su najvažnija radna mjesta i ekonomija'


Peter Visclosky: 'Građanima su najvažnija radna mjesta i ekonomija'
Peter Visclosky: 'Građanima su najvažnija radna mjesta i ekonomija'

Peter Visclosky, dopredsjedatelj Kongresnog hrvatskog kluba, govori i o svom radu na promoviranju interesa hrvatske zajednice u SAD

Za nešto više od mjesec dana u Americi se održavaju izbori za Kongres. U sljedećih nekoliko tjedana predstavit ćemo nekoliko prijatelja Hrvatske na Capitol Hillu, odnosno političare hrvatskog podrijetla koji se natječu za novi mandat u Washingtonu. Prvi od njih je Peter Visclosky, demokrat iz savezne države Indiana, dopredsjedatelj Hrvatskog kongresnog kluba.

Peter Visclosky, čija je majka hrvatskog porijekla, u Zastupničkom domu predstavlja izborni okrug u zapadnoj Indiani. Riječ je o industrijskim predgrađima Chicaga, s mnogo tvornica, posebno čeličana. 'U mom se okrugu proizvede više čelika nego u bilo kojoj američkoj saveznoj državi' – ističe Peter Visclosky. Na jugu njegova izbornog okruga su ruralna područja, većinom farme. 'Moj okrug zapravo vrlo sliči Hrvatskoj, a i problemi su često isti' – kaže Visclosky. Upitali smo ga kako se on bavi s problemima tradicionalne industrije koja se već desetljećima seli iz Amerike u zemlje gdje je radna snaga jeftinija.

Peter Visclosky: "Moj prvi zadatak u Kongresu je pomoći tim granama naše industrije. Ja sada radim na tome da Kongres usvoji zakon koji bi kaznio Kinu zbog toga što manipulira tečajem valute. Oni to rade da bi kineski izvoz bio jeftiniji. Mi koji branimo interese američke industrije smatramo da Kinezi takvim ponašanjem krše naše zakone o vanjskoj trgovini. Moj drugi cilj na ovom planu je pomoći u diverzifikaciji američke ekonomije, kako bi se što brže otvarala radna mjesta u novim granama industrije. Ti su zakoni posebno usmjereni na mlađu generaciju, kako bi se ona lakše zapošljavala, a da se ne treba seliti iz kraja u kojem je odrasla."

Na izborima drugog studenog bira se cijeli saziv Zastupničkog doma Sjedinjenih Država – koji ima 435 članova, te 37 članova Senata, drugog doma Kongresa koji ima 100 članova. Upitali smo kongresnika Viscloskog, koja pitanja najviše zanimaju njegove glasače.

Peter Visclosky: "Glavne teme izbora su – radna mjesta, radna mjesta i ekonomija općenito. Prije godinu i pol dana, Amerika je mjesečno gubila šest do sedam stotina tisuća radnih mjesta mjesečno. Taj je trend zaustavljen, najgore je prošlo. Ali, očito je da je ritam stvaranja novih radnih mjesta sporiji nego što želimo. Amerikanci su, naime, vrlo nestrpljivi ljudi. Građane iz mog izbornog okruga u Indijani brinu mnoge stvari. Strah ih je hoće li zadržati posao, hoće li naći novi… Poduzetnike najviše brine hoće li imati dovoljno kapitala za nastavak poslovanja. Prema tome, očito je da u ovogodišnjoj izbornoj kampanji ekonomska problematika dominira."

Mediji posljednjih mjeseci najviše prate izborna događanja kroz prizmu navodno vrlo izražene srdžbe Amerikanaca na političare. Možda upravo zbog toga web stranice Petera Viscloskog ne navode da je on u Kongresu Sjedinjenih Država od 1985. No, web-stranice nabrajaju niz lokalnih inicijativa, u zapadnoj Indiani, za koje je ovaj kongresnik osigurao novce iz savezne blagajne. Pitali smo ga, zbog čega su američkih glasači ove godine posebno 'naoštreni' na političare poput njega.

Peter Visclosky: "Mislim da su srditi zbog ekonomske situacije. Međutim, mnogi su ljuti i zbog toga što su uvedene razne promjene. Američki su glasači prije dvije godine glasali za promjene. Međutim, kada se izravno suoče s tom promjenom, mnogi su razočarani ili ljuti. Na primjer, jedna od promjena je reforma zdravstva. Po meni, nepojmljivo je to da se ljudima niječe zdravstveno osiguranje samo zbog toga što već imaju neki zdravstveni problem, recimo srčanu manu ili dijabetes. Od sada, privatne osiguravajuće firme neće moći odbijati te ljude. Ali, s druge strane, mnoge je ljude strah da će možda nešto izgubiti u tim promjenama. Starija generacija boji se da će joj biti ograničeno mirovinsko ili zdravstveno osiguranje. Zadatak nas političara je da objasnimo da ono što mi radimo u Washingtonu nije savršeno, ali da se trudimo da stvari, ipak, postupno budu bolje."

Posljednjih tjedana izborne kampanje, Peter Visclosky dio tjedna provede u Washingtonu, a dio u Indiani. Pitali smo ga kako izgleda tipičan dan njegove izborne kampanje.

Peter Visclosky: "Tipični dan u izbornoj kampanji je sličan ali i vrlo različit od tipičnog dana koji provedem u Washingtonu. Na primjer, jedan dan sljedeći tjedan provest ću s radnicima čeličana. U 5 i 30 u jutro bit ću na ulazu u tvornicu, nastojat ću se osobno pozdraviti sa što više njih. Podijelit ću im svoje izborne brošure. Putovat ću s njima vlakom, s posla ili na posao. U nedjelju, idem s majkom – koja je podrijetlom Hrvatica - i mojim ocem na godišnju proslavu lokalnog ogranka Hrvatske bratske zajednice. Ovih dana često odlazim na kavu kod svojih glasača, što je moj najdraži oblik kontakta s građanima. Deseci mojih pristaša pozvat će na kavu sa mnom svoje prijatelje, obično one koji su još neodlučni kome će dati glas. Na takvom jednom događaju, ja se s njima prvo upoznam, nakon toga govorim desetak minuta a onda oko 50 minuta odgovaram na njihova pitanja. Mislim da je to najbolji način da me upoznaju."

Kongresnik Peter Visclosky je dopredsjedatelj Hrvatskog kongresnog kluba koji okuplja više od pedeset njegovih kolega, članova Zastupničkog doma i Senata, prijatelja Hrvatske. Okupljanje u kongresne klubove jedna je od dvostranačkih tradicija američkog zakonodavnog tijela. Političari se, naime, okupljaju ne samo po stranačkim linijama, već i po interesima koji su im zajednički. Na primjer, Visclosky je, uz hrvatski klub, i čelnik Kongresnog kluba koji zastupa interese američkih čeličana. Pitali smo ga čime se u posljednje vrijeme bavio hrvatski Kongresni klub.

Peter Visclosky: "Nastojimo što više pomoći u vezi pitanja koja su važna Hrvatskoj. U prošlosti je to bio NATO, danas je članstvo u Europskoj uniji. Naravno, i razvoj američko-hrvatskih odnosa općenito, posebno na ekonomskom planu. Drugi cilj našeg kongresnog kluba je upoznati naše kolege s Hrvatskom. Na primjer, prva izložba u novoizgrađenom Centru za posjetitelje Kongresa bila je izložba radova jednog hrvatskog umjetnika. Također, urgiramo da se predsjednik Obama sretne s hrvatskom premijerkom, prvom ženom na čelu jedne vlade u regiji."

Peter Visclosky ističe da će hrvatski Kongresni klub ove jeseni napustiti njegov drugi dopredsjedatelj, republikanac iz Californije, kongresnik George Radanovich, koji se nije kandidirao za nov mandat u Kongresu. Visclosky ga opisuje kao 'velikog gentlemana, velikog prijatelja Hrvatske i mog osobnog prijatelja'. 'Bit će to velik gubitak, ali kao što je to uvijek slučaj u Kongresu' – kaže Peter Visclosky - 'na Radanovichevo će mjesto doći će netko drugi, također spreman da se zalaže za hrvatske interese'.

XS
SM
MD
LG