Linkovi

Pat pozicija u Libiji?


Izbjeglice na granici Libije i Tunisa
Izbjeglice na granici Libije i Tunisa

David Mack: "Zasad su pobunjenici u istočnom dijelu zemlje na sigurnom, osim ako se ne okrenu jedni protiv drugih. Nema načina da ih postrojbe lojalne Gadafiju unište. Loša vijest je što pobunjenici nemaju kapacitete da efikasno krenu protiv Gadafija u ovom trenutku."

Međunarodni pritisak na libijskog čelnika Moamera Gadafija da odstupi s dužnosti sve je veći dok vladine i oporbene snage nastavljaju borbu za kontrolu zemlje. Neki stručnjaci za Srednji istok predviđaju dugotrajnu bitku koju najvjerojatnije nijedna strana neće dobiti u bliskoj budućnosti.

Snage koje sudjeluju u nasilnoj libijskoj krizi sve su više učvršćene u svojim položajima. Protivnici Moamera Gadafija, uz podršku nekih pobunjenih jedinica libijske vojske, zauzeli su istočni dio zemlje, dok libijski čelnik, kojeg podržavaju snage sigurnosti i paravojne postrojbe, zadržava kontrolu na glavnim gradom Tripolijem.

Michele Dunne, stručnjakinja za srednjeistočna pitanja u washingtonskoj Zakladi za međunarodni mir Carnegie, kaže: "U Libiji vlada vrlo zastrašujuća situacija. Ne izgleda da će se moći riješiti relativno mirno kao pobune u Tunisu i Egiptu. I u ovom trenutku stvarno je neizvjesno kamo se krećemo. Možda se približavamo razdoblju nasilja, čak građanskog rata, koji će se voditi neko vrijeme u Libiji."

Libijska vojska se raspada, a neki časnici podržavaju prosvjednike. Drugi slijede Gadafijeva naređenja i koriste silu protiv prosvjednika. "Trenutno vlada svojevrsna pat pozicija" - smatra David Mack, znanstvenik u Institutu za Srednji istok ovdje u Washingtonu, koji je bio je američki diplomat u Tripoliju prije više od četiri desetljeća, kad je Gadafi preuzeo vlast.

Mack kaže da iako se vladine i pobunjeničke snage još uvijek bore, izgleda da su vrlo blizu pat pozicije: "Zasad su pobunjenici u istočnom dijelu zemlje na sigurnom, osim ako ne počnu s međusobnim borbama. Nema načina da ih savladaju postrojbe lojalne Gadafiju. Loša vijest je što oni nemaju kapacitete da efikasno krenu protiv Gadafija u ovom trenutku."

Web sajt GlobalSecurity.org piše da je Gadafi kupio stotine borbenih zrakoplova i tisuće tenkova od Sovjetskog Saveza tijekom Hladnog rata, ali da veći dio te opreme nije ispravno održavan. Unatoč domaćih i međunarodnih poziva Gadafiju da napusti dužnost, on se opetovano zaklinjao da neće odustati od vlasti. Davida Macka iz Instituta za Srednji istok kaže: "Vjerujem mu na riječ kad kaže da se namjerava boriti do posljednjeg metka. To je žalosno jer će, bojim se, mnogo nedužnih Libijaca poginuti u tom procesu. Uistinu ne vidim za njega mogućnost da pronađe neko sigurno utočište izvan Libije, tako da ne vjerujem da će otići.

Dužnosnici zapadnih zemalja vode razgovore o mogućnosti uspostavljanja zone zabrane leta nad Libijom, kako bi spriječili ubijanje civila od strane snaga lojalnih Gadafiju. Javlja se da libijski vojni zrakoplovi napadaju skladišta streljiva kako bi spriječili da vojna oprema ne padne u ruke pobunjenika.

Charles Ries direktor je Centra za srednjeistočnu politiku pri Korporaciji Rand ovdje u Washingtonu. On kaže bude li se zrakoplovstvo koristilo za napade na disidente, međunarodna bi zajednica mogla intervenirati: "Ako se to ponovi ili postane standardni dio pristupa vojnih snaga koje Gadafi koristi da bi ostao na vlasti, tad vjerujem da će zapadne sile biti prilično brze u uvođenju zone zabranjenog letenja."

Analitičari kažu da nema neke snažne političke ili vojne organizacije u Libiji, tako da čak i ako Gadafi napusti zemlju, nije jasno tko bi u tom slučaju vladao Libijom.

XS
SM
MD
LG