Linkovi

Parlament BiH je potrošio 953.000 maraka na 15 limuzina


Zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH
Zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH

Loš rad u Parlamentu BiH 2017. pratio je i neistinit sadržaj na putnim nalozima za korištenje službenih automobila uz potrošenih deset miliona maraka na plate.

Parlament BiH raspolaže voznim parkom koji broji 15 automobila i koji su stari do osam godina. Limuzine su plaćene oko 953.000 maraka.

Pravo na korištenje službenih automobila imaju članovi kolegija oba doma, zastupnici, sekretari, zaposlenici i parlamentarni vojni povjerenik.

Ured za reviziju BiH je prilikom kontrole ustanovio da evidencije kod korištenja automobila nisu u potpunosti pouzdane.

Kod pojedinih naloga, utvrdili su revizori, ne popunjavaju se pređeni kilometri, vrijeme polaska i dolaska, kod potrošnje goriva se ne navodi broj računa i slično.

Na putnim nalozima su uočili velike udaljenosti između gradova koje mjerljivi pokazatelji ne potvrđuju, kao i neprimjereno velike iznose loko vožnje.

„Nepouzdane i neažurne evidencije o troškovima upotrebe službenih vozila povećavaju rizik od nekontrolisane potrošnje sredstava za upotrebu službenih vozila”, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak. „Za dio troškova ne može potvrditi jesu li potrošeni namjenski.”

Ured za reviziju BiH je i ranijih godina kritikovao Državni parlament zbog načina korištenja službenih automobila.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, juni 2017.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, juni 2017.

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa je pratila rad parlamentaraca u 2017. i zaključili su da je najlošiji u 11 godina, koliko ova organizacija radi taj posao. Usvojili su ukupno 11 zakona.

Za taj posao, kako navode Centri civilnih inicijativa, poslanici i delegati zaradili su u između 4.800 i 6.500 maraka mjesečno.

Kompletni troškovi u Parlamentu BiH u 2017. su iznosili gotovo 15 miliona maraka. Na plate parlamentaraca i zaposlenika je potrošeno deset miliona maraka.

XS
SM
MD
LG