Linkovi

Amerika, Britanija i Francuska zahtijevaju oštru rezoluciju UN-a o novom planu predaje kemijskog oružja Syrije


SYRIA-CRISIS/FRANCE
SYRIA-CRISIS/FRANCE
Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su se složile oko potrebe za jednom oštrom rezolucijom UN-a kojom bi se odredili precizni i obavezujući rokovi do kojih sirijska vlada mora predati svoje kemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu.Iz ureda francuskog predsjednika Francois Hollande -a su objavili ovaj dogovor jutros, nakon što je u Parizu održan sastanak izmedju američkog državnog sekretara Johna Kerryja, francuskog ministra vanjskih poslova Laurent Fabiusa i britanskog ministra vanjskih poslova William Hague-a.

Gospodin Hague je rekao da je prioritet sada taj plan predati Vijeću Sigurnosti UN-a. Hague je potom dodao:


"Assadov režim je obezbijedio ovo silno kemijsko oružje i nekoliko puta ga upotrijebio protiv sirijskog naroda. Dakle, na njima je pritisak da ispoštuju ovaj dogovor u potpunosti, a svijet mora biti pripravan da ih drži odgovornima .Naše tri zemlje u svakom slučaju su odlučne da tako i bude.Državni sekretar Kerry je rekao novinarima da ovaj dogovor nije prilika za Assadov režim da odgodi rješavanje ovog problema, i dodao da se nepoštivanje dogovorenog neće tolerirati:


"Nećemo tolerirati izbjegavanje , tačnije, ništa osim kompletnog poštivanja dogovora od strane Assadovog režima, i do do najmanjeg detalja koji smo mi dogovorili. Ako se Assad ne bude pridržavao detalja ovog dogovora - mi smo se dogovorili , a to uključuje i Rusiju, da će biti posljedica.

Ranija su nastojanja da se ovo pitanje postavi u Vijeću Sigurnosti UN-a propala, s obzirom da su Rusija i Kina koristile veto da bi blokirale svaku vanjsku intervenciju.

Današnji sastanak je došao nakon nekoliko dana što su Sjedinjene države i Rusija objavile plan kojim se Syrija poziva da prijavi kompletan aresnal kemijskog oružja. Sirijska vlada je obećala da će to i uraditi.
U New Yorku će generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon brifovati Vijeće Sigurnosti UN-a kao i Generalnu Skupštinu o izvještaju inspektora Un-a , koji su prije nekoliko nedjelja pokupili uzroke sa mjetsa na kojem se kemijski napad dogodio.
XS
SM
MD
LG