Linkovi

Papa Benedikt i projekt obnove kršćanstva u Europi


Papa Benedikt i projekt obnove kršćanstva u Europi
Papa Benedikt i projekt obnove kršćanstva u Europi

Pedofilski skandali ozbiljno su ugrozili papin projekt obnove europskog kršćanstva, te će se Katolička crkva dosta namučiti da zadobije izgubljeno povjerenje brojnih katoličkih aktivista, koji papinu viziju trebaju provesti u djelo

Kada je prije pet godina postao čelnik katoličke crkve, papa Benedikt XVI objavio je da će promicanje europskog kršćanskog nasljeđa biti glavna misija njegova papinstva. No, u posljednje je vrijeme ta misija na velikim kušnjama zbog slučajeva pedofilije među svećenicima koji su otkriveni u više europskih zemalja.

Promicanje kršćanskog nasljeđa na europskom kontinentu jedna je od ideja vodilja Pape Benedikta. Neki analitičari vjerske scene međutim kažu da je danas ta papina misija ponešto ugrožena – zbog ponovne pojave pedofilskih skandala u koje su umiješani katolički svećenici iz nekoliko zemalja. Mediji su čak javili da je i sam papa, dok je bio nadbiskup u Njemačkoj, navodno, sudjelovao u zataškavanju nekih od tih neugodnih afera. Vatikan je ove medijske optužbe odbacio.

Situaciju komentira Phillipe Portier iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Parizu. On smatra da su pedofilski skandali ozbiljno ugrozili papin projekt obnove europskog kršćanstva. Dodaje da će se Katolička crkva dosta namučiti da zadobije izgubljeno povjerenje brojnih katoličkih aktivista, koji papinu viziju trebaju provesti u djelo.

Novinarka Isabelle de Gaulmyn, koja u listu La Croix prati vjersku problematiku, slaže se s takvom ocjenom. Ona pedofilske skandale naziva katastrofom za crkvu. Oni su toliko naštetili crkvi, kaže ona, da ona danas teškom mukom održava svoj legitiman glas na javnoj sceni.

Papa Benedikt je projekt obnove kršćanstva u Europi naslijedio od svog prethodnika, pape Ivana Pavla Drugog. Statistike pokazuju da se europski kršćani – bilo katolici ili protestanti – udaljuju od crkvi. U Francuskoj se oko 70 posto stanovništva smatra katolicima, no na misu odlazi tek dvadeset posto, a i to većina razmjerno rijetko.

Prije nekoliko godina, katolička je crkva nastojala da se u nacrt europskog ustava unese rečenica koja bi spominjala 'kršćansko nasljeđe' – ali nije bila uspješna. Lisabonski ugovor – koji je zamijenio nikad izglasani ustav Unije – ne spominje 'kršćansko nasljeđe' već samo navodi da je važno da društvo i crkva budu u dijalogu.

Međutim, glasnogovornica tijela koje objedinjuje sve Biskupske konferencije na teritoriju Europske unije Johanna Touzel tvrdi da je katolička crkva još uvijek vrlo utjecajna: "Kao prvo, mi ne promičemo samo kršćanske korijene, mi promoviramo ljudski dignitet i opće dobro, koji trebaju biti zastupljeni u svoj politici Unije. Mislim da je to ključna razlika – kada su u pitanju ljudski dignitet i opće dobro, to se i mnogi nekršćani slažu s nama."

Johanna Touzel kaže da pedofilski skandali nisu izravno utjecali na rad Biskupskih konferencija, no priznaje da su je pedofilski skandali oslabili: "Mogu se nadati da će jedan ovakav potres jedino voditi k reformama. Jer iako je institucija poput crkve vječna, ona se ipak mora mijenjati u skladu s vremenom."

Jean Pierre Delville, teolog koji predaje na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji, smatra da će skandali na izvjestan način pročistiti crkvu te da papina poruka o obnovi kršćanstva neće biti uzaludna. On kaže da se obnova kršćanstva može provesti jedino ako se Crkva pročisti od grijeha. On navodi primjer iz Belgije gdje je suđenje 1996. godine – jednom pedofilu i ubojici – dovelo do dubljeg poniranja u probleme morala na nacionalnom planu, nakon čega je i tamošnja crkva povela odlučniju istragu pedofilskih skandala u svojoj sredini.

XS
SM
MD
LG