Linkovi

Predsjednik Kine nagovijestio slanje novih panda u Ameriku


PandaXiao Qi Ji u Smithsonianovom zoološkom vrtu u Washingtonu, 28. septembar 2023.
PandaXiao Qi Ji u Smithsonianovom zoološkom vrtu u Washingtonu, 28. septembar 2023.

Kineski predsjednik Xi Jinping nagovijestio je da će Kina poslati nove pande u Sjedinjene Države, nazivajući ih „izaslanicima prijateljstva kineskog i američkog naroda”.

„Spremni smo da nastavimo saradnju sa Sjedinjenim Državama na očuvanju pandi i dajemo sve od sebe da ispunimo želje građana Kalifornije kako bismo produbili prijateljske veze između naša dva naroda”, rekao je Xi na večeri sa poslovnim liderima.

Taj potez je uslijedio na kraju dana, tokom kojeg su Xi i predsjednik Joe Biden održali prvi sastanak uživo u godinu dana i obećali da će pokušati da smanje napetosti.

Xi nije iznio dodatne detalje o tome kada ili gdje bi pande mogle da dođu, ali djeluje kao da je nagovijestio da će sljedeći par panda najvjerovatnije doći u Kaliforniju, vjerovatno u San Diego.

Pande su dugo bile simbol američko-kineskog prijateljstva otkako je Peking poklonio par pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa. Kasnije je Peking pozajmio pande drugim američkim zoološkim vrtovima, a prihod je išao u programe očuvanja panda.

Tri džinovske pande Nacionalnog zoološkog vrta, Mei Xiang, Tian Tian i njihovo mladunče Xiao Qi Ji, prije osam dana su otišle u Kinu. Poslije njih ostale su samo četiri pande u Sjedinjenim Državama, u zoološkom vrtu u Atlanti.

„Čuo sam da mnogi Amerikanci, a pogotovo djeca, nisu željeli da vjeruju da moraju da se zaista oproste od panda i išli su u zoološki vrt da ih isprate”, rekao je Xi. Dodao je da je čuo da se zoološki vrt u San Diegu i ljudi u Kaliforniji „veoma raduju povratku panda”.

Xi je u Kaliforniji na Samitu indo-pacifičkih lidera i zbog sastanka sa Bidenom. On nije pomenuo pande tokom javnih izjava ranije kada se sastao sa Bidenom.

Kada su bilateralni odnosi počeli da se pogoršavaju u posljednjih nekoliko godina, pripadnici kineske javnosti počeli su da zahtijevaju povratak džinovskih panda. Nedokazane tvrdnje da su američki zoološki vrtovi loše tretirali pande, poznate kao kinesko „nacionalno blago”, preplavile su kineske društvene mreže. Bilateralni odnosi su pokazali znake stabilizacije kad je Xi otputovao u San Francisco da se sastane sa Bidenom.

Sporazum o razmjeni Nacionalnog zoološkog vrta sa Kineskom asocijacijom za zaštitu divljih životinja trebalo bi da istekne početkom decembra, a pregovori o obnavljanju ili produženju sporazuma nisu dali rezultate. Zoološki vrt u San Diegu vratio je svoje pande 2019. godine, a posljednja panda iz zoološkog vrta u Memphisu otišla je kući ranije ove godine.

„Sjedinjene Države bi pozdravile povratak svake džinovske pande koju Kina odluči da pošalje”, saopštila je Bijela kuća u četvrtak, pošto je kineski predsjednik nagovijestio da bi mogao da vrati neke od umiljatih crno-belih medvjeda kao gest prijateljstva.

„On je ukazao da je spreman da razmisli o vraćanju nekih. Očigledno je da smo voljeli što su bile ovde i poštujemo suverenu odluku Kine da neke od njih vrati nazad”, rekao je portparol Bijele kuće John Kirby na brifingu.

„I svakako, ako se donese odluka u Kini da vrati neke od panda u Sjedinjene Države, mi bismo to apsolutno pozdravili”, dodao je Kirby.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG