Linkovi

Dokumenti iz Paname otkrivaju kako bogati i moćni sakrivaju i peru svoj novac


Veliko curenje informacija iz jedne pravne firme u Panami, koja je raj za neplaćanje poreza, otkrivaju detalje o tome kako najbogatiji ljudi svijeta kriju svoje bogatstvo. Ti navodi se tiču gotovo svakog kutka u svijetu, a među onima na listi je i nekoliko svjetskih lidera. Navodi se, na primjer, da su suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina prebacili i do 2 milijarde dolara kroz inostrane bankovne račune, a navode se i imena lidera u Švedskoj, Ukrajini, Islandu, Pakistanu i Indiji.

Iz pravne firme Mossack Fonseca je u javnost procurilo 11 miliona dokumenata. Anti-korupcijski aktivisti kažu da su te informacije otkrile na koji način bogati i moćni koriste poreska utočišta kao što je Panama, kako bi izbjegli plaćanje poreza, prikrili korupciju ili izbjegli sankcije.

Ono što možemo vidjeti je da je veoma lako za one ljude koji žele prikriti svoje identitet da osnuju tajne kompanije u različitim oblastima, a to sve sa ciljem prikrivanja svoje veze sa novcem, objašnjava Maggie Murphy iz organizacije Transparency International.

Na listi od 143 političara iz 50 zemalja je imenovano i 12 šefova država.

Dokumenti koji su procurili nagovještavaju da je premijer Islanda Sigmundur Gunnlaughsson sakrio milione dolara neprijavljenih investiranja u islandskim bankama putem kompanija u inostranstvu. Njega sada pozivaju da podnese ostavku. Također se imenuju i neki od vodećih komunističkih zvaničnika u Kini, među njima i obitelj predsjednika Xi Jinpinga.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri se optužuje da ima neprijavljeno bogatstvo na Bahamama. Također se navodi da je ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko uspostavio tajnu kompaniju na britanskim djevičanskim otocima u augustu 2014, u trenucima dok se ukrajinska vojska borila sa pobunjenicima koje je podržavala Rusija na istoku zemlje, na samom vrhuncu sukoba.

Procurene informacije također otkrivaju osumnjičeni multimilionski lanac pranja novca putem banke Rossiya, koju vode bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja je trenutno izložena američkim i sankcijama EU. Pravna firma koja se nalazi u centru svega ovoga, Mossack Fonseca, odlučno poriče da je prekršila ikakve zakone. Aktivisti zahtijevaju dodatnu istragu.

Defitinivno je ilegalno ako se radi o pranju novca, kršenju sankcija ili izbjegavanju poreza. Jedna od stvari koji vidimo je da postoje 23 klijenta ove kompanije koji su na međunarodnoj listi sankcija, kaže Robert Palmer.

Najveći dio informacija se tiče tajnovitijih bogatih pojedinaca iz cijelog svijeta koji nastoje sakriti svoj novac.

Novac koji se prebacuje kroz globalni financijski sistem zahtijeva bankare, advokate, računovođe. Ovdje u Londonu sada moramo vidjeti da li smo zadovoljni našom ulogom u transferu tog korumpiranog novca, a to je ozbiljno pitanje na koje britanska vlada i drugi moraju odgovoriti, kaže Maggie Murphy.

Globalni lideri će te odgovore potražiti na samitu borbe protiv korupcije u maju kojem će domaćin biti britanski premijer David Cameron. Ali nekoliko zakonodavaca iz njegove konzervativne stranke i donora je imenovano u dokumentima koji su procurili, zajedno sa njegovim preminulim ocem, koji je navodno čuvao obiteljsko bogatstvo putem jedne kompanije na Bahamama.

XS
SM
MD
LG