Linkovi

Svijet: Drugi „cunami“ Panama papira


Panama Papers dostupni svakome sa kompjuterom, ili pametnim telefonom i izlazom na internet
Panama Papers dostupni svakome sa kompjuterom, ili pametnim telefonom i izlazom na internet

Dokumente koje je Međunarodni konzorcij novinara-istraživača postavio na internet moguće je pretraživati po državama, imenima kompanija i pojedinaca, adresama...

Afera nazvana Panama papiri od jučer dobija novih zamah - Međunarodni konzorcij novinara-istraživača dokumente advokatske firme Mossack Fonseca putem interneta stavlja na uvid svakome. Ti dokumenti, a sadrže podatke o preko 200 hiljada offshore računa, potvrđuju ono o čemu se govorkalo odavno - načinima i putevima na koje tajkuni, političari, slavne ličnosti, trgovci drogom, oružjem, ljudima izbjegavaju plaćanje poreza i peru novac. Čineći dokumente i podatke koje sadrže dostupnim svakome online Međunarodni konzorcij novinara-istraživača pokrenuo je novu lavinu, mnogo veću od početne.

Marina Walker Guevara, zamjenica direktora Međunarodnog konzorcija novinara-istraživača, o tome kaže:

"Mislim da će najveća korist te svojevrsne ekplozije biti, da tako kažem, vraćanje moći u ruke običnih građana."

Prošlomjesečni medijski izvještaji o takozvanim Panama papirima nisu bili nimalo prijatni za povelik broj istaknutih političara, uključujući i britanskog premijera Davida Camerona i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nekoliko visokih zvaničnika Islanda i Španije podnijelo je ostavke na funkcije koje su obavljali.

Međunarodni konzorcij novinara-istraživača sada poziva ljude širom svijeta da se uključe u procese poboljšanja finansijske transparentnosti, ističe Marina Walker Guevara i dodaje:

"Recite nam, pogotovu u zemljama u kojima nemamo mogućnosti da efikasno radimo, a takvih je mnogo, šta se dešava."

Firma Mossack Fonseca i mnogi od onih koji su koristili njene usluge tvrde da to što su radili nije nezakonito. Najveća negativna posljedica sklanjanja novca, i onog legalno zarađenog, je izbjegavanje plaćanja poreza i prebacivanje poreskih opterećenja na građane osrednjeg i niskog prihoda. Tri stotine ekonomista jučer je potpisalo pismo u kojem se od predsjednika država i premijera traži da istrijebe poreske rajeve čijim se postojanjem dodatno produbljuje jaz između male manjine bogatih i ogromne većine siromašnih i nanose velike štete ekonomskom progresu.

Marina Walker Guevara o poreskim rajevima kaže:

"Tajnost koju omogućavaju poreski rajevi je vrlo često zloupotrebljavana, korištena za čitav niz kriminalnih radnji, od pranja novca zarađenog krijumčarenjem droga, oružja, trgovine ljudima do velikih finansijskih prevara i malverzacija."

Dokumente koje je Međunarodni konzorcij novinara-istraživača postavio na internet moguće je pretraživati po državama, imenima kompanija i pojedinaca, adresama... Osjetljive informacije, poput bankovnih računa i privatnih, osobnih podataka nisu dostupne.

Svijet: Drugi cunami Panama papira
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG