Linkovi

Izraelsko-palestinski mirovni proces: Autentični „papiri“ ili prljava al-Jazeerina kampanja


Izraelsko-palestinski mirovni proces: Autentični „papiri“ ili prljava al-Jazeerina kampanja
Izraelsko-palestinski mirovni proces: Autentični „papiri“ ili prljava al-Jazeerina kampanja

Prošlog septembra Bijela kuća je bila domaćin direktnih razgovora najviših palestinskih i izraelskih zvaničnika sa ciljem postići mirovni sporazum u roku od godinu dana. Analitičari ocjenjuju da Sjedinjene Države djelomično snose krivicu za neupjeh jer nisu dovoljno snažno insistirale na svojim prijedlozima.

Mnoga nova pitanja o zastalim pregovorima i mogućnostima za nastavak palestinsko-izraelskog mirovnog procesa iskrsla su nakon al-Jazeerinog objavljivanja povjerljivih dokumenata o pregovorima vođenim tokom 2008. i 2009. godine. Palestinski zvaničnici televizijsku mrežu čije je sjedište u Qataru optužuju za prljavu kampanju, premda mnogi analitičari smatraju da su objavljeni dokumenti autentični i da odgovornost za zastoj u pregovorima dijele sve strane uključene u mirovni proces.

Nezadovoljstvo i ljutnja običnih Palestinaca lako su uočljivi i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali zbog, kako se da zaključiti na osnovu objavljenih dokumenata, spremnosti palestinskih pregovarača na velike ustupke. Prema dokumentima koje na al-Jazeeri nazivaju "palestinski papiri,“ Palestinska samouprava, odnosno vlast koju predvodi Mahmoud Abbas, bila je spremna odreći se skoro kompletnog istočnog, arapskog dijela Jerusalema i prava miliona Palestinaca, izbjeglica, na povratak u Izrael. Javno, Palestinska samouprava, zagovara povratak svih izbjeglih i prognanih Palestinaca u ranija mjesta življenja.

Od izraelskih stavova, a njih uglavnom nema u objavljenim dokumentima, predočen je kontroverzni prijedlog o iseljavanju stanovništva arapskog porijekla sa izraelskih područja u buduću palestinsku državu.

Saeb Erekat, 2008. i 2009. godine vodeći palestinski pregovarač, tvrdi da su neki od objavljenih dokumenata prerađeni i kaže:

„Mislim da je riječ o najprljavijoj novinarskoj kampanji u povijesti novinarstva.“

Geoffrey Aronson, analitičar Fondacije za mir na Srednjem Istoku, smatra da je objavljivanje dokumenata još jedan udarac oslabljenoj Palestinskoj samoupravi koja drži vlast na Zapadnoj Obali i dodaje:

„Mislim da je jasno da palestinsko rukovodstvo nije dovoljno autoritativno ni u svojoj vlastitoj kući.“

Robert Danin, takođe analitičar, ističe da palestinski lideri nisu pošteno informirali Palestince o tadašnjim pregovorima:

Robert Denin
Robert Denin

„Jedna od realnosti je da palestinski zvaničnici nisu pripremili Palestince na moguće ustupke koje su bili spremni dati i sada je to veliko razočarenje za svakog Palestinca.“

Objavljeni dokumenti odnose se na vrijeme kada je Ehud Olmert bio izraelski premijer. Tada je bilo određenih napredaka. Benjanim Netayahu je, nakon dolaska na premijersku funkciju tokom 2009. godine, instirao na novom početku pregovora, kaže gospodin Aronson i dodaje:

„Vlada koju vodi Natanyahu tek treba odgovoriti na više puta ponavljanje američke zahtjeve o nekim temeljnim pitanjima. Jednostavno, opet smo na početku procesa.“

Prošlog septembra Bijela kuća je bila domaćin direktnih razgovora najviših palestinskih i izraelskih zvaničnika sa ciljem postići mirovni sporazum u roku od godinu dana. Analitičari ocjenjuju da Sjedinjene Države djelomično snose krivicu za neupjeh jer nisu dovoljno snažno insistirale na svojim prijedlozima. Gospodin Aronson kao primjer navodi:

Geoffrey Aronson
Geoffrey Aronson

„Sugerirali smo ideje iza kojih nismo do kraja stajali, primjerice zamrzavanje gradnje novih naselja na okupiranim palestinskim područjima. To je umanjuje naš kredibilitet, slabi ulogu Sjedinjenih Država u mirovnom procesu.“

Mada je prije dva dana američka državna tajnica Hillary Clinton istakla da Washington ostaje posvećen miru i....

„.... rješenju o dvije države, jedna uz drugu, sa garancijama za sigurnost Izraela i za ostvarenje legitimnih aspriracija Palestinaca na vlastitu državu....“

..... gospodin Danin kaže da će oživljavanje mirovnih pregovora sada biti teško:

„I biće mnogo teže za palestinskog predsjenika Mahmouda Abbasa da se vrati za pregovarački stol ako određeni uslovi ne budu ispunjeni.“

A gospodin Aronson ocjenjuje da će Hamas, palestinska frakcija koja drži vlast u Pojasu Gaze, ojačati još više nakon objavljivanja "palestinskih papira" jer njihovih predstavnika nije bilo među pregovaračima.

Koliko će tih „papira“ još biti objavljeno, ostaje da se vidi. Prema informacijama al-Jazeere, dokumenti do kojih je ta mreža došla, pokrivaju period od 1999. do 2010. godine i to je do sada najobimnije curenje tajni vezanih za palestinsko-izraelski sukob i mirovni proces.

XS
SM
MD
LG