Linkovi

Pakistanski vrh priznao da su američki udari na uporišta militanata 'efikasni', a civilne žrtve 'relativno male'


Lokacija u sjevernom Waziristanu koja je bila meta navodnog napada bespilotne letjelice
Lokacija u sjevernom Waziristanu koja je bila meta navodnog napada bespilotne letjelice

Talat Masood: "S jedne strane napadi bespilotnih letjelica predstavljaju povredu pakistanskog suvereniteta i međunarodnog prava. No u isto vrijeme oni pružaju određene taktičke koristi, s obzirom da je Pakistan izgubio kontrolu nad tim područjima, te se time protivničke snage drže pod kontrolom, a eliminacija militanata, posebice njihovih vođa, pomaže pakistanskoj vojsci."

Jedan pakistanski general nedavno je izjavio da su američki napadi bespilotnim letjelicama na skloništa militanata skrivenih na pakistanskom teritoriju - efikasni. Ali, navodne civilne žrtve tih napada dodatno su rasplamsale anti-američko raspoloženje u Pakistanu, vitalnom američkom savezniku u borbi protiv terorizma.

Analitičari međutim smatraju da bi takvo rijetko javno priznanje od strane člana vojnog establišmenta moglo pomoći u uklanjaju krivih predodžbi o udarima bespilotnih letjelica protiv pripadnika al-Qaide i talibana, u plemenskom području uz granicu s Afganistanom.

Regija bezakonja sjevernog Waziristana u Pakistanu meta je većine napada američkih bespilotnih letjelica. Ciljevi su uporišta militanata povezanih s al-Qaidom i talibanima. Američki vojni dužnosnici vjeruju da je taj planinski pogranični dio Pakistana postao epicentar medjunarodnog terorizma i da se koristi za napade na koalicijske snage u susjednom Afganistanu. Zadnjih godina, američke bespilotne letjelice pojačale su napade na položaje militanata u Waziristanu.

Ali, navodne pogibije civila u tim napadima potiču anti-američko raspoloženje u Pakistanu. Pakistanski vojni i politički čelnici često su javno osudjivali te napade kao povredu suvereniteta. Ali, rašireno je mišljenje da lokalne vlasti u Waziristanu pomažu CIA-i, koja izvodi te napade.

Pakistanski general-major Ghayur Mehmood, koji zapovijeda snagama u sjevernom Waziristanu, prvi je pakistanski dužnosnik koji je javno izjavio da ogromna većina žrtava ovih napada otpada na militantne i pripadnike al-Qaide. General Mehmood razgovarao je s grupom pakistanskih novinara tijekom rijetkog posjeta Miran Shahu, administrativnom centru sjevernog Waziristana.

On je izjavio da su, prema podacima koje su prikupile njegove snage, većina poginulih u napadima bespilotnih letjelica 'okorjeli militanti', te da je broj poginulih nevinih osoba relativno mali.

Službeni dokument koji su novinari dobili navodi da je od 2007. u sjevernom Waziristanu bilo 164 napada u kojima je poginulo 964 terorista, medju kojima 171 pripadnika al-Qaide, podrijetlom većinom iz središnje Azije i arapskih zemalja.

Bivši general Talat Masood kaže da bi se ovo rijetko priznanje pakistanske vojske o efikasnosti napada bespilotnim letjelicama moglo iskoristiti za bolje razumijevanje dilema s kojima se suceljuje Pakistan. "S jedne strane napadi bespilotnih letjelica predstavljaju povredu pakistanskog suvereniteta i medjunarodnog prava. No u isto vrijeme oni pružaju odredjene taktičke koristi, s obzirom da je Pakistan izgubio kontrolu nad tim područjima, te se time protivničke snage drže pod kontrolom, a eliminacija militanata, posebice njihovih vodja, pomaže pakistanskoj vojsci."

Analitičarka Ayesha Siddiqua dobro poznaje pakistanske vojne krugove. Ona kaže da je vojska snažan faktor. Činjenica da je ona odala priznanje tim napadima je važna - kaže one - jer takva izjava pomaže političkim čelnicima da učvrste legitimnosti u javnosti.

Ujedinjeni se narodi protive napadima bespilotnih letjelica, međutim, američki dužnosnici tvrde da su ti napadi važno oružje protiv militanata.

Promatrači navode da bi ovo priznaje pakistanske vojske o efikasnosti tih napada moglo poslužiti interesima obiju zemalja - Pakistana i Amerike - i poslati poruku kritičarima tih napada.

XS
SM
MD
LG