Linkovi

Pakistan se nada da će povećana suradnja dovesti do veće američke pomoći


Pakistan posljednjih mjeseci vodi ofenzivu protiv talibana, te se zbog toga nada da će se odnosi sa Sjedinjenim Državama dodatno učvrstiti

Američka vlada danas ugošćuje ministra vanjskih poslova Pakistana kao i zapovjednika pakistanske vojske. Pakistan posljednjih mjeseci vodi ofenzivu protiv talibana, te se zbog toga nada da će se odnosi sa Sjedinjenim Državama dodatno učvrstiti.

Direktor odjela za Aziju u Institutu Woodrow Wilson Robert Hathaway kaže da će pakistanski ministri s američkim kolegama razgovarati o nizu pitanja, od borbe protiv terorizma pa do obrazovne razmjene između dvije zemlje. "Pakistan želi da mu se pomoć brže stavlja na raspolaganje te da bude veća. Radi se o američkoj pomoći za razvoj te zemlje – u energetici, obrazovanju, javnom zdravstvu. Naša je vlada obećala tu pomoć. Oni smatraju da pomoć ne dolazi dovoljno brzo".

Washington već godinama od Pakistana traži da poduzme mjere protiv ekstremista koji koriste tu zemlju kao bazu iz koje napadaju NATO-ve snage u Afganistanu. Gledano iz američkog kuta, Pakistan je tu postupao vrlo sporo. No, posljednjih mjeseci bilo je uspjeha – pakistanske su snage primjerice zarobile nekoliko talibanskih vođa. Kako se čini, vlada u Islamabadu želi da Sjedinjene Države nadoknade dobar dio pakistanskih troškova iz lokalnog rata protiv ekstremista. No, kako se čini, Pakistanu je najvažnije da postigne sporazum o američkoj pomoći u mirnodopskom razvoju nuklearne energije, kakav sa Sjedinjenim Državama već ima Indija – susjed i rival Pakistana.

Opskrba strujom u Pakistanu je akutni problem i česta su isključenja i nestašice. Upitan o mogućoj američkoj pomoći na ovom području, američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrook je bio dosta neodređen. "Pregovori s Pakistanom su prilično dalekosežni i razgovara se o mnogim i složenim pitanjima. Ovo je inače prvi put da imamo dijalog o ovakvim strateškim pitanjima, na ovoj razini i u ovoj američkoj administraciji. Mogu reći da ćemo pažljivo slušati naše pakistanske kolege".

Marvin Weinbaum iz washingtonskog Instituta za Srednji Istok kaže da je Islamabad ohrabren pozitivnim razvojem ofenzive protiv militanata uz afganistansku granicu. Kako je Pakistan 'ljubomoran' zbog indijsko-američkog sporazuma o nuklearnoj energiji, i on želi jedan sličan dokument – kaže Weinbaum. "Pakistan je zbog toga nervozan već neko vrijeme, ali smatrali su da u Americi nemaju dovoljno utjecaja. Sada, nakon suradnje s Amerikom u borbi protiv terorista, Pakistan je zaradio pažnju Washingtona. A Washington sa svoje strane, u svakom slučaju može pomoći".

Christine Fair, stručnjakinja za Pakistan koja predaje na sveučilištu Georgetown, kaže da bi budući američko-pakistanski sporazum o suradnji u razvoju nuklearne energije trebao sadržavati strogo definirane uvjete o daljnjim pakistanskim naporima u borbi protiv terorizma, kao i o sprečavanju širenja materijala i opreme koja se koristi u nuklearnom programu. "Na određen način, ako se sporazum postigne, to znači da Washington smatra da je pakistanski nuklearni program legitiman. Naša suradnja je svojevrsna nagrada, poticaj. No ta nagrada je uvjetovana poštivanjem određenih uvjeta od strane Pakistana".

Robert Hathaway iz Instituta Woodrow Wilson smatra da američko-pakistanski sporazum o suradnji na području mirnodopskog razvoja nuklearne energije nije izgledan. Naime, prije nekoliko godina, jedan je pakistanski znanstvenik, zaposlen u tamošnjem energetskom sektoru, bio umiješan u ilegalni transfer nuklearne tehnologije u inozemstvo. Zbog toga, za sada, realistično je očekivati bilateralne sporazume o suradnji u poljoprivredi, vanjskoj trgovini te nastavak zajedničke borbe protiv terorista – rekao je američki analitičar Robert Hathaway.

XS
SM
MD
LG